20 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΜΠΕΜΠΗΣ Ή ΣΠΟΡΟΣ;

Ο ένας (ο "Μπέμπης" - κατά κόσμον Δημήτρης Στεργίου, 1925-1974) έπαιζε τρίχορδο μπουζούκι.

"Παγκανίνι του μπουζουκιού" ήταν ο Μπέμπης σύμφωνα με τους Λος Άντζελες ΤάιμςΤο παίξιμό του θεωρείται ο ορισμός της "ολοστρόγγυλης πενιάς" και η καθαρότητά του είναι ασυναγώνιστη.

Ο Μπέμπης έκανε αγώνες ταχύτητας (επί σκηνής του Πιγκάλς στην Αθήνα) με τον Χιώτη - ιστορικές στιγμές, λένε - και ο δεύτερος (σύμφωνα με μαρτυρίες) "έτρωγε τη σκόνη" του πρώτου...  

 

 

Ο άλλος (ο "Σπόρος" - κατά κόσμον Γιάννης Σταματίου1934-2011) έγινε γνωστός με το τετράχορδο.

"Μπουζούκαρο" αποκαλούσε τον Σπόρο ο Καζαντζίδης. Παίζει ορμητικά τις φράσεις, έχει τζαζ αποχρώσεις και αστείρευτη φαντασία.

Ο Σπόρος θεωρείται το άλτερ έγκο του Χιώτη - αυτός του έδωσε και το προσωνύμιό του όταν τον είδε πιτσιρίκο να "τρώει" το μπουζούκι και αναφώνησε "τι παίζει ο σπόρος!".

 

 

Και οι δύο είναι απίστευτα γρήγοροι. Δυστυχώς όμως υπήρξαν ελάσσονες συνθέτες...

Ο Μπέμπης έχει ελάχιστες ηχογραφήσεις - ας έρθουν να μ' ακούσουν στο μαγαζί, έλεγε - και ο Σπόρος έχει αμέτρητες...

Πήγαν Αμερική και οι δύο, όπου όμως ο Σπόρος έκανε μεγαλύτερη κι ενδοξότερη καριέρα...

Ο Μπέμπης ήταν της παλιάς σχολής κι έπινε - απ' αυτό πέθανε κιόλας - ενώ ο Σπόρος έζησε ως μπον βιβέρ και από τον Θεοδωράκη προτιμάει τον Χατζηδάκι...

 

Και τώρα, για να διαμορφώσετε άποψη περί των ανωτέρων, παραθέτω προς ακρόαση δύο - λίγο έως πολύ - μυθικά κομμάτια (τουλάχιστον στον κόσμο των μπουζουξήδων):

Ακούστε τις περίφημες "Πενιές Του Μπέμπη" (μπουζούκι - πιάνο 1956) με τον Μπέμπη 31ός ετών:και το θρυλικό "Μπουζούκι Και Ουίσκι" του Σπόρου (τηλεοπτική εμφάνιση - Αμερική 1980) με τον Σπόρο 46 ετών:

Share in Facebook
Tweet it!