15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 73ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ - ΧΡΥΣΟΣ ΛΕΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΒ ΝΤΙΑΖ

Ο σκηνοθέτης Λαβ Ντίαζ (κέντρο) με την ηθοποιό Charo Santos-Concio (αριστερά) και τον ηθοποιό John Lloyd Cruz (δεξιά) στη Βενετία στην προβολή της ταινίας The woman who left.

Πιστό στην παράδοσή του απαιτητικού μεγάλου βραβείου, το Φεστιβάλ Βενετίας προσπέρασε τα αναμενόμενα ονόματα για τον Χρυσό Λέοντα, και τον απένειμε στον Φιλιππινέζο Λαβ Ντίαζ για το (μόλις) τετράωρο δράμα The Woman Who Left. Έξι μήνες μετά την παρουσίαση, στο Φεστιβάλ Βερολίνου, του προηγούμενου, 8ωρου φιλμ, A Lullaby to the Sorrowful Mystery, ο Ντίαζ αναγνωρίζεται για την καλλιτεχνική του επιμονή σε ιστορίες που ξεδιπλώνονται αργά, απηχώντας τον ιστορικό πόνο της χώρας του. Το ευχάριστο είναι πως η επιτροπή επέλεξε έναν δημιουργό που δεν έχει ξαναπάρει πρώτο βραβείο σε κάποιο από τα μεγάλα φεστιβάλ και βάζει στον χάρτη των palmares μια παραγνωρισμένη κινηματογραφία.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - LiFO.gr - 10/09/2016

Το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής κατέληξε στο φιλόδοξο Nocturnal Animals του Τομ Φορντ, ο οποίος πέταξε σαν αστραπή από την Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη, για να ευχαριστήσει το φεστιβάλ και την Ιταλία, τη δεύτερη πατρίδα του.

Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκε ανάμεσα στον Αμάτ Εσκαλάντε, για το Untamed, την πιο προχωρημένη ταινία του διαγωνιστικού, αφού συνδυάζει ερωτική επιστημονική φαντασία με ξερό ρεαλισμό, φτάνοντας σε σημείο να κάνει οπτική αναφορά στο χταποδοειδές πλάσμα του Ζουλάφσκι από το Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη,

και στον Ρώσο Αντρέϊ Κοντσαλόφσκι για το ασπρόμαυρο Paradise, ένα δράμα με φόντο το Ολοκαύτωμα και πρωταγωνιστές έναν Γερμανό αξιωματικό αριστοκρατικής καταγωγής και μια όμορφη Ρωσίδα κρατούμενη. Το φιλμ του βετεράνου Ρώσου δημιουργού είναι όντως ένας δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένος ελιγμός στην πολυεπίπεδη αφήγηση, ενώ του Μεξικανού, μια πρόκληση που συνηθίζεται στο φεστιβαλικό κύκλωμα- ο Εσκαλάντε έχει ήδη στην τροπαιοθήκη του ένα ακόμη βραβείο σκηνοθεσία από τις Κάννες, για το Heli.

Το Coppa Volpi ερμηνείας δεν πήγε στην Νάταλι Πόρτμαν, γιατί το Jackie παρηγορήθηκε για το σενάριο του Νόα Οπενχάϊμ, αλλά νομίζω πως θα δώσει ραντεβού στα Όσκαρ, προφανώς με αντίπαλο τη νικήτρια εδώ στην Βενετία, την εξαιρετική, αιθέρια και συγκινητική Έμα Στόουν, για το La La Land του Ντέϊμιαν Σαζέλ.

Από τους ηθοποιούς του διαγωνιστικού, ο Σαμ Μέντες και η επιτροπή του βράβευσαν τον Όσκαρ Μαρτίνεζ για το Distinguished Citizen των Αργεντινών Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον.

Δυσάρεστη έκπληξη, το μικρό βραβείο της επιτροπής στο Bad Batch της Λίλι Άμιρπουρ, ένα αμετροεπές μπέρδεμα με πόζα αντί για στιλ.

Share in Facebook
Tweet it!