16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Ο MARLON JAMES ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΖΑΜΑΪΚΑΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΜΠΟΥΚΕΡ

Ο 44χρονος συγγραφέας κατάφερε να κερδίσει με ένα σκληρό και γεμάτο βία βιβλίο για τη απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ

O Marlon James έγινε απόψε (13/10/2015) ο πρώτος Τζαμαϊκανός νικητής του βραβείου Μπούκερ χάρη σε ένα βίαιο, και αντισυμβατικό μυθιστόρημα βασισμένο στην απόπειρα δολοφονίας του Bob Marley.

Ο Guardian κάνει λόγο για ένα σκληρό, επικό βιβλίο γεμάτο ωμή βία και σκηνές σεξ, πολλά ναρκωτικά και εγκλήματα που χρησιμοποιεί τη γλώσσα με μαεστρία. Ο Michael Wood, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε: Το "A Brief History of Seven Killings" ήταν το πιο συναρπαστικό βιβλίο στη λίστα" και πρόσθεσε πως η κριτική επιτροπή δεν δίστασε στιγμή να δώσει στον James το μεγάλο βραβείο.

Ο 44χρονος συγγραφέας λαμβάνει εκτός από το υψηλού κύρους βραβείο και το έπαθλο των 77.000 δολαρίων ενώ μια τέτοια διάκριση εξασφαλίζει κάθε χρόνο τεράστια αύξηση των πωλήσεων και διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο του συγγραφέα ο οποίος τώρα ζει στη Μινεάπολη των ΗΠΑ είναι ο πρώτος με ακταγωγή από την Τζαμάικα που στην 47χρονη ιστορία του θεσμού παίρνει το βραβείο. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως για τη συγγραφή του βραβευμένου πλέον βιβλίου του και την απόδοση των χαρακτήρων επηρεάστηκε από τον Τσαρλς Ντίκενς ενώ οι κριτικοί κάνουν λόγο για μια μείξη των ταινιών του Ταραντίνο και του έργου του Γουίλιαμ Φώκνερ σε 686 σελίδες. Ο James νικήσε πέντε άλλους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί: η Αν Τάιλερ που έχει τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ και την Χάνια Γιαναγκιχάρα από τη Χαβάη. Οι Sunjeev Sahota, Chigozie Obioma και Tom McCarthy ήταν οι άλλοι τρεις που έφτασαν στην τελική λίστα, αλλά έχασαν από τον Marlon James.

LiFO.gr - 14/10/2015

"Σκέφτομαι συνεχώς πως θα ξυπνήσω από όνειρο ή πως θα ξεσπάσω σε δάκρυα, αλλά θα συγκρατηθώ" είπε ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας κατά την παραλαβή του βραβείου στη δεξίωση για το Man Booker Prize που έγινε στο Λονδίνο την Τρίτη το βράδυ.

 

 

Share in Facebook
Tweet it!