18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ: JAGGER - RICHARDS - PARSONS

Ο Gram Parsons γεννήθηκετο 1946 ως Ingram Cecil Connor 3rd στο Winter Haven, Florida (parson σημαίνει εφημέριος). Πέθανε το 1973 στο Joshua Tree, California από καρδιακή προσβολή συνεπεία υπερβολικής δόσης μορφίνης και αλκοόλ.

Το φέρετρο με τη σορό του εκλάπη από το αεροδρόμιο του L.A. από δύο φίλους του, τον μάνατζερ Phil Kaufman και τον Michael Martin, πρώην roadie των The Byrds. Μεταφέρθηκε στο Cap Rock του Joshua Tree στην έρημο της Καλιφόρνιας, όπου πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τις επιθυμίες του αποβιώσαντος. Οι δύο συνελήφθησαν αργότερα από την αστυνομία, αφού πρώτα πρόλαβαν να διασκορπίσουν κάποιες από τις στάχτες του στην έρημο. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 750 $ μόνο για την κλοπή του φερέτρου και όχι της σορού (λόγω νομικού κενού).

Ο Parsons ονόμαζε τη μουσική του "Cosmic American Music", ένα υβρίδιο από country, rhythm‘n’blues, soul, folk και rock. Αν δεν είχε χαθεί πρόωρα, στην ηλικία των 27 ετών, πιθανώς σήμερα να ήταν ο Springsteen του country rock. Αν αυτό είναι καλό ή κακό δεν ξέρω...

Δισκογραφία:

(1968) Safe at Home με τους International Submarine Band

(1968) Sweetheart of the Rodeo με τους The Byrds

(1969) The Gilded Palace of Sin με τους Flying Burrito Brothers

(1970) Burrito Deluxe με τους Flying Burrito Brothers

(1973) GP

Το καλοκαίρι του 1968, όντας σε περιοδεία στην Αγγλία με τους The Byrds, γνωρίστηκε με τους Jagger και Richards. Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την μπάντα, ο Parsons έμεινε στο σπίτι του Richards, κοντά στο Stonehenge. Οι δυό τους ανέπτυξαν μια στενή φιλία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, με τον Parsons να “επανασυστήνει” στον κιθαρίστα των Stones την country. Σύμφωνα με τον Phil Kaufman, η δυάδα καθόταν για ώρες, ακούγοντας παράξενους country δίσκους και “τζαμάροντας” με τις κιθάρες τους. Αργότερα, το 1970, στο L.A. ο Parsons άκουσε μια πρώιμη ηχογράφηση του άλμπουμ των Stones Sticky Fingers στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν το Wild Horses των Jagger/Richards. Ζήτησε να το περιλάβει στο επερχόμενο 2ο άλμπουμ των Flying Burrito Brothers και ο Jagger συμφώνησε, με την προϋπόθεση να μην το κυκλοφορήσουν σε single. Το αποτέλεσμα ήταν το Wild Horses να πρωτοεμφανιστεί επίσημα στο Burrito Deluxe των Flying Burrito Brothers τον Απρίλιο του 1970 με την "μελαγχολική" φωνή του Parsons, ενώ η εκτέλεση των Stones, με την "αναιδή" χροιά του Jagger εμφανίστηκε στο Sticky Fingers ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1971.

Παραθέτουμε και τις δυο κορυφαίες εκτελέσεις προς ακρόαση, αλλά και… σύγκριση!

 

Wild Horses Flying Burrito Brothers Απρίλιος 1970

 

Wild Horses The Rolling Stones Απρίλιος 1971

 

Share in Facebook
Tweet it!