19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΖΟΣ (Α. ΚΩΣΤΗΣ)

Κώστας Μπέζος (Α. Κωστής) / 1905 - 1943

Εκλεκτός λαϊκός τραγουδοποιός, τραγουδιστής, κιθαρίστας, μαέστρος αλλά και σκιτσογράφος και αρθρογράφος του Μεσοπολέμου· ένας από τους γνησιότερους "αριστοκράτες μάγκες".

Σύμφωνα με σχεδόν επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Παναγιώτη Κουνάδη (στον οποίο οφείλουμε τις περισσότερες πληροφορίες του λήμματος) ταυτίζεται με τον Α. Κωστή έχοντας χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα ως ψευδώνυμο.

Ήρθε στην Αθήνα (μετά το Γυμνάσιο, που τελείωσε στην Κόρινθο) και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας και έτσι τον απορρόφησε η μουσική.

Υπήρξε γέννημα-θρέμμα της "Μάντρας του Αττίκ", αλλά δεν εγκατέλειψε και την εικαστική έκφραση, αναδεικνυόμενος ως ο βασικός σκιτσογράφος της εφημερίδας "Πρώτα" (στην οποία συχνά αρθρογραφούσε).

Πρωτοηχογράφησε τραγούδια του το 1930. Επισκεπτόταν συχνά τη Θεσ/νίκη με το Συγκρότημα του Αττίκ ή με το 8μελές προσωπικό του συγκρότημα με χαβάγιες (έπαιζαν πάντα με άσπρα και ονομάζονταν γι αυτό "Τα άσπρα πουλιά"). Πραγματοποίησε και περιοδείες, φτάνοντας ως την Αμερική. Στο συγκρότημα αυτό μετείχε και ο ανιψιός του Τίτος Καλλίρης (πατέρας του σημερινού τραγουδιστή Θάνου Καλλίρη), όπως επίσης και ο Κων/νος-Παλαιολόγος Κοσιάδης (μαζί τους συνεργάστηκε το 1937 και ο έφηβος τότε Τώνης Μαρούδας).

mygreek.fm

Ο Μπέζος έγραψε τους στίχους και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού "Εν τάξει" ("Βρε πώς τη δουλεύουνε εντάξει στην Ελλάδα κάθε μηχανή, όλοι οι παλαβοί να είν' απέξω και οι γνωστικοί μεσ' στο Δαφνί...") καθώς και άλλα δημοφιλή τραγούδια με επικεφαλής τη θρυλική "Παξιμαδοκλέφτρα" ("Ήσουνα ξυπόλητη"), που "κατακεραύνωσε" σε δημοσίευμά της η Σοφία Σπανούδη ("Μουσική Ζωή"– 1.10.1931) θεωρώντας την ως: "υπόδειγμα ταπεινού, χυδαίου και γαιώδους κομματιού, που χαμοσέρνει την τέχνην των ήχων στα βρωμερώτερα επίπεδα της σαρκικής μουσικής ρυπαρογραφίας" (!...). Από τα μεγάλα "σουξέ" του (που "επαμφοτερίζουν" από το βαρύ ρεμπέτικο ως το ρυθμικό νοτιοαμερικάνικο "στυλ" της χαβάγιας) αναφέρουμε τα: "Στην Υπόγα", "Αδυνάτισα ο καημένος", "Τούτο το καλοκαιράκι", "Ντερτιλίδικο", "Γλυκειά Σταμπούλ", "Κάηκε κι ένα σχολείο", "Χιπ Χοπ", "Τουμπελέκι-τουμπελέκι", "Επτανησιώτικη καντάδα", "Μόνα" (μεγάλη επιτυχία της Κάκιας Μένδρη), "Παραγουάη", "Νοκτούρνο", "Πάμελα Μελωδία", "Ζίρα", "`Ασπρα πουλιά", "Τα <`Ασπρα Πουλιά> στα βουνά", "Η Φυλακή είναι Σχολείο", "Στου Λαϊνη την ταβέρνα", "Τρούμπα", "Του Λαϊνη το κρασί", "Λαίντυ Γιακουλέλε", "Ο Μπέζος στην Αμερική", "Δωσ' μου την καρδιά μου πίσω", "Ντίπι-ντίπι-ντοπ", "Γλυκειά μου αγάπη γύρνα", "Πες μου", "Αλλό! Αλλό!", "Το Ταγκό του μυστηρίου", "Νύχτες γλυκές", "Βίκι-Βίκι", "Ο καημός του τσομπάνου", "Λιλόγκα", "Μικρούλα Μπίμπη", "Το ταγκό της νύχτας", "Σμαρτ", "Τα ερωτικά μάτια", "Φοξ ξιξι", "Ουρρά Ουρρά", κ.λπ.

Μετά το 1935 και ως την Κατοχή επισκεπτόταν κάθε χρόνο τη Θεσ/νίκη και εμφανιζόταν στο Κέντρο του Λευκού Πύργου, μετέχοντας σε θιάσους βαριετέ. Το 1941-42 έπαιξε στην κινηματογραφική ταινία "Μάγια η τσιγγάνα" (του Γιάννη Χριστοδούλου). Χάθηκε την Κατοχή από στερήσεις και τάφηκε στο Γ' Νεκροταφείο. Τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1943 πραγματοποιήθηκε Έκθεση Καλλιτεχνικών Ενθυμίων του (στην Αίθουσα Τέχνης Φιλελλήνων 8). Διασώζονται τραγούδια του σε «αναβιωμένους» δίσκους: «Το ρεμπέτικο τραγούδι 1, 2, 4» (1977, 1977, 1984), «Κιβωτός» (1995), «Τα ρεμπέτικα της απέναντι όχθης» (1995).

Ακούστε ενδεικτικά:

1. ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΑ (1930)

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ τραγούδι του Κώστα Μπέζου (Α. Κωστής) που το ερμηνεύει ο ίδιος. Είναι ο πρώτος δίσκος που ηχογράφησε στην Ελλάδα ο Τέτος Δημητριάδης για λογαριασμό της αμερικανικης εταιρείας Victor, με τον Κώστα Μπέζο και κυκλοφόρησε στην Αμερική.Ηχογραφήθηκε στην Αθήνα, το 1930. Ζεϊμπέκικο. Ορχήστρα με δύο κιθάρες.

2. ΚΑΗΚΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ (1930)

Καταπληκτικό τραγούδι. Αποτελεί μία από τις 12 ηχογραφήσεις που διενήργησε ο Τέτος Δημητριάδης στην Αθήνα, το 1930-1932 με τον Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή) για λογαριασμό της αμερικάνικης εταιρείας Victor προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην Αμερική. Ηχογραφήθηκε το 1930 και κιθάρα πάιζει ο Κώστας Μπέζος που ερμηνεύει και το τραγούδι. Οι στίχοι είναι πάνω σε μικρασιάτικη μελωδία η οποία με τη σειρά της συνεχίζει παλαιότερη τούρκικη του 19ου αιώνα για κάποιον τούρκο πολεμιστή του 17ου αιώνα. Οι στίχοι οι σχετικοί με το Γαλαξίδι αναφέρονται σε ναυάγιο στη Μαύρη θάλασσα δύο καραβιών της πόλης όπου με παραλλαγές τραγουδιόνταν πριν και μετά από το ναυάγιο στα καφενεία του Γαλαξιδίου (πηγή Παν. Κουνάδης).

 

Share in Facebook
Tweet it!