20 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

Ο συγγραφέας/ποιητής και ζωγράφος Ν. Γ. Πεντζίκης γεννήθηκε το 1908 στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε πλούσια αστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός - ίδρυσε το πρώτο επιστημονικό φαρμακείο της πόλης - και η μητέρα του διδασκάλισσα.

Σπούδασε στο Παρίσι Οπτική Φυσιολογία και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Φαρμακευτική και Βοτανική. 

Το 1930  αναλαμβάνει το πατρικό φαρμακείο, το οποίο επί μια εικοσαετία θα αποτελέσει το  κατ’ εξοχήν λογοτεχνικό στέκι και φυτώριο της πόλης.

Το 1933 επισκέπτεται για πρώτη φορά το Άγιον Όρος. Η τελευταία του επίσκεψη, την  Κυριακή των Μυροφόρων του 1992, υπήρξε η 94η.

Το 1948 παντρεύεται τη φιλόλογο Νίκη Λαζαρίδου (γεν. 1920). Το 1953 αρχίζει να εργάζεται στον ελβετικό φαρμακευτικό οίκο J. R. Geigy SA (νυν Novartis) ως σύμβουλος προώθησης  προϊόντων. Η θέση του συνεπάγεται επαγγελματικές περιοδείες ανά τη Βόρειο  Ελλάδα. Το 1969 παραιτείται από την εταιρεία J. R. Geigy SA και συνταξιοδοτείται από το ΤΣΑΥ.

Το 1993 πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή - 13 Ιανουαρίου. Κηδεύεται την επομένη και  ενταφιάζεται στο κοιμητήριο του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  στην Ορμύλια Χαλκιδικής.

 

  • Ένα απόσπασμα από το πρώτο του μυθιστόρημα ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΑΚΟΥΔΗΣ Ένας νέος μονάχος - γραμμένο υπό το ψευδώνυμο Σταυράκιος Κοσμάς (1935):

  • Ένα ποίημά του, του 1951:

  • Ένας πίνακάς του με τίτλο Διασταύρωση Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, ακουαρέλα, 1950:

Share in Facebook
Tweet it!