15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

"THE ROAD TO SALONICA"

Ακολουθώντας …το δρόμο για τη Σαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στη συνοικία της Τούμπας, κρυμμένος σχεδόν πίσω από τις πολυκατοικίες βρίσκεται ο λόφος της Tούμπας, ο οποίος, παρά το εντυπωσιακό του μέγεθος, περνάει σχεδόν απαρατήρητος.

Αυτός ο λόφος δεν είναι απλά ένα μικρό βουνό, αλλά ό,τι απέμεινε από ένα προϊστορικό χωριό που βρισκόταν στην ακμή του 3.500 χρόνια πριν από τις μέρες μας. Ένα χωριό το οποίο, παρά το γεγονός ότι είναι σύγχρονο με τις Μυκήνες, την Πύλο, την Κνωσό και την Τροία, παραμένει μέχρι και σήμερα «σκανδαλωδώς» άγνωστο…

Το “The Road To Salonica” δεν είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της προϊστορίας της πόλης τοποθετώντας την αρχή του νήματος πολύ πριν την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο και σκιαγραφώντας τη διαδρομή που οδηγεί στο 315 π.Χ.

Στο επίκεντρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται ο λόφος της Τούμπας, σημάδι ζωής του μακρινού παρελθόντος, ο οποίος προϋπήρχε στο τοπίο πολύ πριν την ίδρυση της πόλης και παραμένει μέχρι και σήμερα, ενταγμένος στον αστικό ιστό. Η αφήγηση ξετυλίγεται γύρω από την ιστορία του λόφου και της περιοχής γύρω από το λόφο, της σύγχρονης συνοικίας της Τούμπας, που σήμερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, με αφορμή την αρχαιολογική έρευνα και την αναδρομή στην ιστορία της περιοχής, ξεκινάει ένα ταξίδι που αφορά ευρύτερα στην ιστορική μνήμη και στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που, ενώ μοιάζει εντελώς διαφορετικό από τη σύγχρονη πραγματικότητα, μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά μαζί της και άρα μπορεί να μας αφηγηθεί ιστορίες που είναι πάντα επίκαιρες και που επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε πληρέστερα το δυσνόητο παρόν. Ταυτόχρονα αποτελεί μια απόπειρα ανάδειξης ενός μη προβεβλημένου τμήματος της τοπικής ιστορίας. Μια συμβολή στην αποκατάσταση της σύνδεσης του ονόματος της συνοικίας όχι μόνο με το γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά με τον ίδιο το λόφο, την «τούμπα» όπως ονομάζεται. 

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται από την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Macine χάρη στην επιστημονική στήριξη της ανασκαφής στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 και να ενταχθεί στο επετειακό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης καθώς και να προβάλει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του τόπου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.theroadtosalonica.gr

Στηρίξτε την ολοκλήρωση της ταινίας στο: www.indiegogo.com/theroadtosalonica

Share in Facebook
Tweet it!