19 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ - ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ 1929 - 2009

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη μέρα που ο κορυφαίος καλλιτέχνης της παραδοσιακής μας μουσικής, Σωτήρης Σγούρος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. 

Αναμφισβήτητα ο Σωτήρης Σγούρος άφησε πίσω του ένα τεράστιο μουσικό παραδοσιακό έργο. Η απουσία του από τον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής έκανε το χώρο σαφώς φτωχότερο.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή τίμησε την ιδιότητα του αγαπητού φίλου και του μουσικού συναδέλφου με ανεπίληπτα αισθήματα και πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και υποδειγματικής συνεργασίας. Τον χαρακτήριζε πάντοτε διαύγεια σκέψης και μια αξιοζήλευτη εργασιακή ευσυνειδησία, σε έναν ήπιο χαρακτήρα των χαμηλών τόνων. 

Άριστος χειριστής του κλαρίνου και τραγουδιστής, συνέβαλε στη διάσωση του αυθεντικού δημοτικού τραγουδιού που το υπηρέτησε για 65 περίπου χρόνια. Πεθαίνοντας άφησε πίσω του μια ιδιαίτερη σημαντική και ανεκτίμητη παραδοσιακή μουσική κληρονομιά. Είμαι σίγουρος ότι οι επόμενες γενεές θα τον ευγνωμονούν. Η αθανασία του είναι εξασφαλισμένη.

Γόνος πολύτεκνης κτηνοτροφικής οικογένειας, είχε μάθει από μικρή ηλικία να μοιράζεται και να προσφέρει στον συνάνθρωπό του. Τα μέλη της οικογένειάς του, η γυναίκα του και τα παιδιά του που υπεραγαπούσε, βίωναν καθημερινά αυτό το χάρισμά του.

Σωτήρης Γοργογέτας - Η ΕΡΕΥΝΑ - 04/11/2010

Ο Σωτήρης Σγούρος γεννήθηκε το 1929 στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου. Έζησε δύσκολα αλλά ευτυχισμένα παιδικά και νεανικά χρόνια όπως και όλοι σχεδόν οι συνομήλικοί του. Αναμφίβολα σε μια γωνιά της καρδιάς του είχε κρατήσει για πάντα την ανάμνηση του αγαπημένου τόπου καταγωγής του.

Το Γαρδίκι Αθαμάνων Ασπροποτάμου. Δεν το ξέχασε ποτέ. Το όμορφο Γαρδίκι το επισκεπτόταν πολύ συχνά όλες τις εποχές του χρόνου.

Άνθρωπος σπάνιας ανθρωπιάς και εντιμότητας, κατέκτησε επάξια μια θέση στην καρδιά και στη σκέψη όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, να τον ακούσουν και να τον ζήσουν από κοντά. Είχε το χάρισμα να συνδυάζει τις αρετές του ανθρώπου – φίλου και συντρόφου, με την ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά.

Όμως, η καλοσύνη του, η πραότητα του χαρακτήρα του και η ακεραιότητα του ήθους του διαμορφωμένα ήδη στους δύσκολους μεταπολεμικούς καιρούς, δεν θ’ αφήσουν να σβηστεί η μορφή του από τη μνήμη εκείνων που μοιράστηκαν ένα κομμάτι της ζωής τους μαζί του.

Αξέχαστε Σωτήρη Σγούρο. Το όνομά σου θα ζει για πάντα, ανάμεσα κυρίως στα λαϊκά στρώματα, που μιας εσώψυχης ανάγκης του υπήρξες θεραπευτής, δημιουργός και συνεχιστής μιας γνήσιας δημοτικής μουσικής παράδοσης.

Τι κι αν διαβαίνουν οι καιροί;
Τι κι αν περνούν οι χρόνοι;
Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε,
Όταν τους λησμονούμε.

Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μου φίλε και Δάσκαλε.

Ελαφρύ ας είναι το χώμα που σε σκεπάζει.

Σωτήρης Αποστ. Γοργογέτας

 

"Χαίρετ΄Απρίλης το κλαρί" & "Μα το σταυρό να που ΄κανα"

Share in Facebook
Tweet it!