15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΤΕΝΑ

Ο πατέρας (απ' το δεύτερο γάμο του) της συζύγου ενός από τ’ αδέρφια του πατέρα μου, έκανε δύο φόνους. Αφενός, προπολεμικά, “γκούρλωσε” την πρώτη του γυναίκα, με την οποία πρόλαβε και έκανε ένα παιδί κι ένα κορίτσι και αφεδύο, μεταπολεμικά, αφού βγήκε από τη φυλακή (και ξαναπαντρεύτηκε και έκανε ακόμα ένα παιδί κι ένα κορίτσι – αυτήν που προανάφερα ότι πήρε γι’ άντρα της έναν αδερφό του πατέρα μου), “έσφαξε” μέσα σ’ ένα χαντάκι τον αδερφό του άντρα της κόρης του – αυτής, από τον πρώτο του γάμο – μετά από προτροπή της ίδιας. Παρεμπιπτόντως, ούτε κι αυτήν είχε καλό τέλος, αφού όντας γριά πια, καταπλακώθηκε – θεία δίκη; – από το γίκο με τα σκεπάσματα, ενώ στο άλλο δωμάτιο η νύφη της “δεν άκουσε τίποτα”.

Αυτός λοιπόν, ο δις ισοβίτης, κατά τη δεκαετία του ’60, έδωσε μία συνέντευξη-μαρτυρία στον Ηλία Πετρόπουλο, η οποία περιλαμβάνεται στη Ρεμπέτικη Ανθολογία του. Ισχυριζότανε δηλ. ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του φυλάκισης, για τον πρώτο του φόνο, υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας του περιβόητου Σακαφλιά, μέσα στις φυλακές Τρικάλων, το 1931. Η ιστορία πάει ως εξής:

Μέσα στις φυλακές Τρικάλων – όπως και σ’ όλες τις φυλακές – κάποιος φυλακισμένος έκανε το κουμάντο, ήτανε δηλ. τσιρίμπασης. Ο νεοφερμένος (για φόνο) Σακαφλιάς θέλησε, απερίσκεπτα και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τους νόμους της “ψειρούς”, να καρπωθεί μέρος ή και το όλον του βιδανίου ή γκανιότας, δηλ. το μερίδιο από τα τυχερά παιχνίδια της φυλακής. Τότε, ο εν λόγω τσιρίμπασης έβαλε το τσιράκι του, ονόματι Αντωνίτσης, να τον “καθαρίσει”.

Η ενέδρα στήθηκε έτσι:

Κάποιος “βαλτός” φώναξε από την αυλή το Σακαφλιά και αυτός έβγαλε το κεφάλι του από το καγκελωτό παράθυρο του θαλάμου. Τότε ο Αντωνίτσης ήρθε από πίσω του και τον κάρφωσε στην πλάτη με τη λαβή ενός τηγανιού (την οποία είχε αφαιρέσει από το σκεύος και είχε ακονίσει τρίβοντάς τη σε μια πέτρα).

Εδώ μπαίνει στο κάδρο ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος, με τη φαντασία του και το ταλέντο του, καταθέτει τη δική του “μαρτυρία”:

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά
σκοτώσανε το Σακαφλιά
σκοτώσανε το Σακαφλιά
στα Τρίκαλα στα δυό στενά

Τέτοιο ντερβίσικο παιδί
το κλαίμε όλοι μας μαζί
το κλαίμε όλοι μας μαζί
τέτοιο ντερβίσικο παιδί

Δεν τον ξεχνάμε βρε παιδιά
το φίλο μας το Σακαφλιά
το φίλο μας το Σακαφλιά
δεν τον ξεχνάμε βρε παιδιά


Ακούστε τώρα και τον μεγάλο Στράτο Παγιουμτζή (Τεμπέλης)
στην πρωτότυπη προπολεμική ηχογράφηση του Σακαφλιά

συνοδεία του Βασίλη Τσιτσάνη (Βλάχος) σε μπουζούκι και β' φωνή:

Share in Facebook
Tweet it!