18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ ΤΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ

Μια οικονομική ανάγνωση του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν | (AP Photo/Khalid Mohammed)

Εδώ και δεκαετίες η κουρδική πολιτική κυριαρχείται από όνειρα και επιδιώξεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στα ιστορικά εδάφη, όπου κατοικεί ο κουρδικός λαός. Το δημοψήφισμα της Δευτέρας αναπτερώνει τις ελπίδες αυτές, όμως οι επιδιώξεις αυτές μόνο εύκολο δεν είναι να πραγματοποιηθούν.

Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι Μεγάλες Δυνάμεις έφτιαξαν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής με τον... δικό τους τρόπο, κατακερματίζοντας τον κουρδικό πληθυσμό (υπολογίζεται ότι σήμερα αριθμούν 30 εκατομμύρια) σε τέσσερα κράτη, Τουρκία, Ιράν, Συρία και Ιράκ.

efsyn.gr - 27/09/2017

Το δημοψήφισμα και η νίκη του «ναι», όπως ανακοίνωσε η ηγεσία της κουρδικής περιφέρειας, δημιουργούν νέες ισορροπίες στην περιοχή, οι οποίες δεν σχετίζονται αποκλειστικά με εθνικούς, γεωπολιτικούς, ιστορικούς σκοπούς.

Έχουν και σαφή οικονομικά ζητήματα, καθώς μία πιθανή ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν θα αφαιρούσε από τη Βαγδάτη και τους συμμάχους της μία περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε πετρέλαιο, με παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών την ημέρα. Θα καθιστούσε, παράλληλα, τους Κούρδους εξαιρετικά δυνατούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή αυξάνοντας τον πονοκέφαλο για την Τουρκία και το Ιράν που έχουν εκατομμύρια Κούρδους στα εδάφη τους.

Η Κουρδική Περιφέρεια αναφέρει ότι το δικό της κομμάτι του Ιράκ θα μπορούσε να έχει περίπου 45 δισ. βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου, περισσότερα από τη Νιγηρία, η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Η περιοχή έβγαζε περίπου 544.600 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2016 και εκτιμάται ότι θα τα αυξήσει στα 602.000 φέτος, όπως ανέφερε, σύμφωνα με το Bloomberg, τον Απρίλιο η συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy. Πέρυσι η περιοχή αυτή αντιπροσώπευε περίπου το 12% της συνολικής παραγωγής του Ιράκ.

Για να πουλήσει το πετρέλαιό της στην αγορά η κουρδική περιοχή βασίζεται σε έναν αγωγό που φθάνει στη Μεσόγειο μέσω του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν. Πέρυσι οι κουρδικές εξαγωγές έφθασαν τα 515.000 βαρέλια την ημέρα και φέτος έχουν αυξηθεί στα 583.600 βαρέλια.

Το μεγάλο «έπαθλο» είναι η αμφισβητούμενη περιοχή του Κιρκούρκ, με την μακρά και ταραχώδη ιστορία, την οποία κατέλαβαν οι Κούρδοι το 2014, όταν ο ιρακινός στρατός υποχώρησε μετά από μάχες με το Ισλαμικό Κράτος. Η Βαγδάτη, πάντως, αρνείται να αναγνωρίσει ότι η περιοχή βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο. Το Κιρκούρκ παράγει περίπου 350.000 – 400.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, Φαϊγιάντ Αλ Νίμα, αριθμός που αναδεικνύει την στρατηγική του σημασία για όποιον ελέγχει την περιοχή.

Οι Κούρδοι, όμως, δεν είναι μόνοι τους σε αυτό το σημείο του Ιράκ, καθώς την περιοχή, εκτός από τους Άραβες, διεκδικούν και οι Τουρκμένοι, κάτι που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να φέρει γενικότερη αναταραχή στην περιοχή. Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, άλλωστε, σε μια εκδήλωση για την ψηφοφορία Τουρκμένοι συγκρούστηκαν με Κούρδους, υπενθυμίζοντας στους εμπλεκόμενους πως οι ισορροπίες την περιοχή είναι πολύ λεπτές.

Η Βαγδάτη, άλλωστε, έχει απειλήσει πως εάν οι Κούρδοι συμπεριλάβουν και το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα αυτό θα σημαίνει ότι μια ιρακινή επαρχία κατέχεται από ξένη δύναμη και ο πρωθυπουργός του Ιράκ θα πράξει τα δέοντα.

Είναι, όμως, σε κίνδυνο οι εξαγωγές πετρελαίου; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να κλείσει η Τουρκία τον αγωγό, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει έως και 700.000 βαρέλια από τις κουρδικές περιοχές στη Μεσόγειο, σημειώνει στο Bloomberg ο Μάικλ Νάιτς, από το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον και ο Μάικλ Ρούμπιν από το Ινστιτούτο American Enterpise.

Ο Νάιτς προσθέτει ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως η κουρδική περιφέρεια θα χάσει όλα όσα κέρδισε τον τελευταίο καιρό. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Κούρδοι πλήρωναν μέσω αυτών παλαιά τους χρέη σε εταιρείες πετρελαίου.

Πάντως το γεγονός ότι ο αγωγός λειτουργεί κανονικά από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, είναι καθησυχαστικό για την αγορά πετρελαίου.

Μένει, πλέον, να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Βαγδάτης, των γειτονικών χωρών και, πάλι ξανά, των Μεγάλων Δυνάμεων.

Share in Facebook
Tweet it!