18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Ο Μάριο Ντράγκι για ακόμη μία φορά χθες δεν φώτισε τις αγορές για το πότε προτίθεται να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπερασπίστηκε ωστόσο την αντισυμβατική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν τόσο η ΕΚΤ όσο και η αμερικανική Fed -μέρος της οποίας αποτελεί η ποσοτική χαλάρωση- ενώ διεμήνυσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέες προκλήσεις.

Το θέμα της χθεσινής ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης στη 6η Σύνοδο βραβευμένων με Νόμπελ οικονομολόγων στο Λιντάου της Γερμανίας ήταν ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος: «Η αλληλοεξάρτηση έρευνας και χάραξης οικονομικής πολιτικής».

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 24/08/2017

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι μια οικονομική πολιτική που βασίζεται στην αυστηρή έρευνα είναι λιγότερο πιθανό να υποβαθμιστεί λόγω πολιτικών συμβιβασμών και ευκολότερο να εξηγηθεί στο ευρύ κοινό.

Μιλώντας για την κρίση τόνισε ότι η οικονομική έρευνα εξελίχθηκε στη σκέψη της για το πώς οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να απαντούν σε αυτήν, ειδικά όταν ένα συνηθισμένο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, όπως το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, φτάνει στο κατώτατο όριο του.

Σε αυτό το επίπεδο, υπογράμμισε ο Ντράγκι, η νομισματική πολιτική οφείλει να γίνει αντισυμβατική και μία εκ των επιλογών είναι να στηριχθεί στη «μελλοντική καθοδήγηση», με την κεντρική τράπεζα να υπόσχεται, για παράδειγμα, διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Τέτοιου είδους δεσμεύσεις εάν είναι αξιόπιστες, σημειώνει ο Ντράγκι, οδηγούν σε μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και παρέχουν οικονομικά κίνητρα ακόμη και αν το τρέχον επιτόκιο παραμείνει αμετάβλητο.

Σε συνδυασμό με άλλες μη συμβατικές πολιτικές μπορεί να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Η έρευνα τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στις κεντρικές τράπεζες επανεξέτασε εναλλακτικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης (QE) οι οποίες σε προηγούμενες μελέτες είχαν αποδειχτεί εντελώς αναποτελεσματικές.

Η ανανεωμένη εστίαση όμως έδειξε ότι αυτό το συμπέρασμα είναι αδικαιολόγητο και ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας μπορούν να διευκολύνουν αυτούς τους περιορισμούς και να αυξήσουν την ικανότητα ανάληψης κινδύνων από τους επενδυτές, οδηγώντας σε επανεξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου προς τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και στην ενίσχυση της δανειοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών.

Περιγράφοντας την εξέλιξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε ευρωπαϊκή κρίση χρέους ο Ντράγκι επισήμανε μεταξύ άλλων ότι μέχρι την ελληνική κρίση το κρατικό χρέος θεωρούνταν ότι δεν είχε ρίσκο ανεξαρτήτως αξιολόγησής του. Η ψευδαίσθηση αυτή ανατράπηκε με την ελληνική κρίση, η οποία και προκάλεσε ανατίμηση του κινδύνου σε όλη την Ε.Ε.

Υποστήριξε ακόμη ότι όταν ο κόσμος αλλάζει, όπως συνέβη πριν από 10 χρόνια, οι οικονομικές πολιτικές -και ειδικά η νομισματική- οφείλουν και αυτές να προσαρμοστούν.

Κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς απαιτεί έντιμη αποτίμηση των νέων πραγματικοτήτων με καθαρά μάτια ανεξαρτήτως από προηγούμενα παραδείγματα που έχουν χάσει την ερμηνευτική ισχύ τους.

Προειδοποίησε ακόμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε να συνειδητοποιούμε τα κενά που παραμένουν στη γνώση μας.

Τα βασικά μακροοικονομικά μοντέλα έχουν ελάχιστα να πουν, για παράδειγμα, για τη μη γραμμική διάδοση των οικονομικών διαταραχών, για τις αναδιανεμητικές επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών ή για το πώς η ενδογενής είσοδος και έξοδος της επιχείρησης μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις.

Από την άλλη πλευρά οι δράσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία στη νομισματική πολιτική, τη ρύθμιση και την εποπτεία έχουν καταστήσει τον κόσμο πιο ανθεκτικό.

Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για νέες προκλήσεις, προειδοποίησε.

Share in Facebook
Tweet it!