24 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Η... ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αριστερά: Οι τραπεζοϋπάλληλοι και ο πελάτης με την κατάθεση στο... τάπερ. Δεξιά: Το... χρηματοκιβώτιο της τράπεζας

Στη δημιουργία... «τράπεζας ντομάτας» οδήγησε η ραγδαία άνοδος της τιμής του κόκκινου λαχανικού στην Ινδία.

Η τιμή της ντομάτας υπερτετραπλασιάστηκε το τελευταίο δίμηνο στην πολυάνθρωπη χώρα, καθώς οι πολλές βροχές και καταιγίδες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στη συγκομιδή και δημιούργησαν μεγάλες ελλείψεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ντομάτες πωλούνται σταθερά πάνω από 100 ρουπίες (1,34 ευρώ) το κιλό έναντι 25 ρουπίων τον Ιούνιο.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 09/08/2017

Η εκτόξευση των τιμών προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες από τους καταναλωτές και έχει ήδη οδηγήσει και σε επτά ληστείες φορτίων με ντομάτες.

Σε αρκετά μέρη της χώρας μάλιστα οι έμποροι μίσθωσαν ένοπλους φρουρούς προκειμένου να προστατέψουν τις αποθήκες και το πολύτιμο εμπόρευμά τους.

Επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη από το μπάχαλο και τη δυσαρέσκεια του κόσμου, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Indian National Congress ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα την ίδρυση της «Κρατικής Τράπεζας της Ντομάτας».

Το πρώτο υποκατάστημα της τράπεζας ξεκίνησε να το λειτουργεί την περασμένη Τετάρτη η νεολαία του κόμματος στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ούταρ Πραντές, Λακνάου.

Προσφέρει, μεταξύ άλλων, εμπόρευμα με εύκολο δανεισμό, «χρηματοκιβώτιο» -δηλαδή εγκαταστάσεις ασφαλούς αποθήκευσης της ντομάτας, δάνεια με εχέγγυο ντομάτες και ελκυστικά επιτόκια για καταθέσεις ντομάτας, ιδίως στους φτωχούς.

Και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι στα εγκαίνια αυτής της ιδιότυπης τράπεζας θα γέλαγε και το... παρδαλό κατσίκι, το «εγχείρημα» προσέλκυσε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του... ουρές πελατών.

Ο κόσμος, υπό τον φόβο ότι οι ντομάτες που κατείχε θα μπορούσαν να κλαπούν από το σπίτι του, περίμενε υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να τις καταθέσει.

Ο 103χρονος Iνδός επενδυτής κατέθεσε μισό κιλό ντομάτες και ευελπιστεί ότι θα πάρει πίσω ένα κιλό σε 6 μήνες |

Μορφή που ξεχώρισαν περισσότερο τα ινδικά ΜΜΕ ήταν ο 103χρονος Σρικρίσνα Βέρμα, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ΑΝΙ ότι κατέθεσε στην τράπεζα μισό κιλό ντομάτες και θα πάρει πίσω σε έξι μήνες ένα κιλό!

Πάντως πέρα από την... προθεσμιακή κατάθεση του αιωνόβιου Ινδού και την υπεραπόδοση, στην οποία αυτός προσδοκά, η υπόθεση μόνο για γέλια δεν είναι.

Δεν καίει μόνο τους Ινδούς καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν την τσέπη τους ελαφρύτερη από την εκτόξευση των τιμών λιανικής, αλλά και την πλειονότητα των μικροκαλλιεργητών οι οποίοι είναι έρμαιο της αγοράς, των παιχνιδιών των μεγαλεμπόρων και της αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Παιχνίδια κοστολόγησης

Αποτέλεσμα, κάθε φορά που η συγκομιδή ενός προϊόντος είναι μεγαλύτερη του συνηθισμένου οι τιμές να καταρρέουν ενώ, αντίθετα, όταν η σοδειά καταλήγει στα χέρια των εμπόρων, τότε οι τιμές εκτοξεύονται στη στρατόσφαιρα.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι καλλιεργητές ντομάτας στο κρατίδιο Μάντια Πραντές βγήκαν στον δρόμο, καθώς είδαν τις τιμές να βυθίζονται ώς και τις 2 ρουπίες το κιλό εξαιτίας της μεγάλης τους συγκομιδής.

Πριν προλάβουν να ανακάμψουν από τη ζημιά της ντομάτας, τον Ιούνιο ξαναβγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία διεκδικώντας καλύτερες τιμές για την επίσης μεγάλη συγκομιδή κρεμμυδιών.

Η μεγαλύτερη του συνηθισμένου σοδειά κρεμμυδιών υποχρέωσε τους περισσότερους γεωργούς να αφήσουν τα προϊόντα τους να σαπίσουν στα χωράφια.

Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν 6 αγρότες έχασαν τη ζωή τους. Στο τέλος, η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προμηθευτεί τα κρεμμύδια τους στην τιμή των 8 ρουπίων ανά κιλό.

Σήμερα η λιανική τιμή των κρεμμυδιών -όπως και της ντομάτας- έχει εκτοξευτεί. Ξεπερνά τις 30 ρουπίες το κιλό.

Από την άνοδο αυτή όμως οι μόνοι που δεν κερδίζουν είναι αγρότες. Κερδίζουν μόνο έμποροι οι οποίοι αυξάνουν διαρκώς τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι έμποροι αγοράζουν τη σοδειά στην ξεφτίλα όταν υπάρχει υπερπαραγωγή και τη διατηρούν στα ψυγεία τους.

Στη συνέχεια και σε εκτός συγκομιδής περιόδους, διοχετεύουν ελεγχόμενες ποσότητες στην αγορά διατηρώντας έτσι σε υψηλά επίπεδα τις τιμές.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αδυνατεί να ελέγξει την καταχρηστική συμπεριφορά των εμπόρων ενώ, εδώ και 14 χρόνια, δεν κάνει τίποτα για την αύξηση των χώρων αποθήκευσης.

Share in Facebook
Tweet it!