17 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Αρσενικός πίθηκος του Campbell. Φωτ. Wikipedia.

Το σαβουάρ βιβρ του θηλυκού "κερκοπιθήκου του Campbell"

"Είναι η γλώσσα ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου; Το ζήτημα αυτό γοητεύει αλλά και διχάζει από την εποχή της Αρχαιότητας. Ο Αριστοτέλης, ήδη, μιλούσε για ένα ομιλών πολιτικό ον, αλλά και πολλοί άλλοι φιλόσοφοι σαν τον Ρουσσώ ή τον Καρτέσιο καταπιάστηκαν με το ίδιο θέμα, άλλοι μιλώντας για ποιοτική και άλλοι για ποσοτική διαφορά ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο. Εμάς, ως βιολόγους, μας ενδιαφέρει αυτό που κάνουν τα ζώα αυθόρμητα, η φυσική τους ζωή.

LiFO.gr - 21/04/2017

Ψάχνουμε να βρούμε παραλληλισμούς με κάποιες ιδιότητες της γλώσσας. Αντιλαμβανόμαστε έτσι τη γλώσσα λίγο σαν ένα εξελικτικό πάζλ. Μας ενδιάφερει για παράδειγμα η ικανότητα της κοινωνικής εκμάθησης, η ικανότητα της μίμησης της φωνής των πιο κοντινών παρτενέρ (...)

Οι θηλυκοί κερκοπίθηκοι ακολουθούν "συζητητικούς" κανόνες. Ποτέ δεν θα διακόψει η μία την άλλη, και θα τηρήσουν μέχρι και κανονική σειρά ομιλίας. Οι νέοι ωστόσο δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες, διακόπτουν τις συνομιλίες. 'Οπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, υπάρχει ένα αναγκαίο στάδιο κοινωνικής εκμάθησης (...)"

Alban Lemasson, ηθολόγος (CNRS/ Université Rennes 1)

 

Share in Facebook
Tweet it!