17 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

«ΚΑΝΟΝΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΙΚΟ

Κανόνι βάρεσε χθες το Πόρτο Ρίκο καταθέτοντας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών του και αναδιάρθρωσης του χρέους του.

Το ομοσπονδιακό εποπτικό συμβούλιο -το όργανο που θέσπισε πέρυσι το αμερικανικό Κογκρέσο για την επίλυση της κρίσης χρέους που ταλανίζει το νησί της Καραϊβικής- αποφάσισε χθες να προσφύγει στο τοπικό δικαστήριο του Σαν Χουάν αιτούμενο αναδιάρθρωση, σε μια διαδικασία που μοιάζει με την περσινή χρεοκοπία.

Η διαδικασία αυτή (Title III Proceeding) θα δώσει στην κυβέρνηση του Πόρτο Ρίκο τη δυνατότητα να κουρέψει το χρέος δραστικά και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αμοιβαία επενδυτικά κεφάλαια και hedge funds που κατέχουν ομόλογά της.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 04/05/2017

Ο κυβερνήτης του Πόρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, είχε προσπαθήσει τους προηγούμενους μήνες να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο απέτυχαν καθώς οι επενδυτές απέρριψαν το μέγεθος του κουρέματος που ήθελε η κυβέρνηση.

Η επικείμενη αναδιάρθρωση του πορτορικάνικου χρέους εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ από πολιτεία ή τοπική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το χρέος του Πόρτο Ρίκο αγγίζει σήμερα τα 73 δισ. δολάρια.

Δημιουργήθηκε μετά από δανεισμό δεκαετιών και ύφεση ετών. Πάνω από το 45% των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων του νησιού της Καραϊβικής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία είναι διπλάσια του μέσου όρου των ΗΠΑ.

Share in Facebook
Tweet it!