24 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΟΙ 95 ΜΙΚΡΟΙ ΛΟΥΘΗΡΟΙ

Το κτίριο της Deutsche Bank στη Βιρτεμβέργη | AP Photo / Michael Probst, file

Μισή χιλιετία από τη θυροκόλληση στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιρτεμβέργης των 95 Θέσεων κατά του Παπισμού από τον Λούθηρο και τους φοιτητές του, 95 Γερμανοί διανοούμενοι, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί από τον χώρο της Αριστεράς και των Πρασίνων, καλλιτέχνες και ιερωμένοι θυροκόλλησαν την περασμένη Κυριακή τις δικές τους θέσεις. Αυτή τη φορά όμως όχι κατά της Καθολικής Εκκλησίας και των γνωστών αυθαιρεσιών της 500 χρόνια πριν αλλά κατά του αχαλίνωτου νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, «του μεγαλύτερου καταστροφέα του ανθρώπου και της φύσης, την ατμομηχανή της ιμπεριαλιστικής καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης που πρέπει επειγόντως να νικηθεί».

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 26/04/2017

Το δριμύ «κατηγορώ» θυροκολλήθηκε συμβολικά στα γραφεία της Deutsche Bank στη Βιρτεμβέργη και μεταξύ άλλων εστιάζει στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την ακραία πολιτική λιτότητας της γερμανικής κυβέρνησης «που παράγει φτώχεια και κρίσεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Στις 95 θέσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

● Οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν όσα 3,8 δισ. άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γης. Η αντιστροφή της κατάστασης, η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία (Θέση 1).

● Αν πριν από 500 χρόνια τα συγχωροχάρτια ήταν η έκφραση μιας μεγάλης κρίσης, σήμερα αυτή εκφράζεται με την υποταγή της πολιτικής στην οικονομία. Δημοκρατία ή χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός; Αυτό είναι το ερώτημα σήμερα (Θέση 2).

● Η αυστηρή πολιτική της λιτότητας, που έχουν επιβάλει ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει οδηγήσει σε δραματικές διαστάσεις την ανεργία των νέων και τη φτώχεια στον Νότο της Ε.Ε. (Θέση 3).

● Ο Πάπας Φραγκίσκος το διατυπώνει σωστά: Οπως η εντολή «ου φονεύσεις» θέτει ένα όριο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έτσι και σήμερα πρέπει να πούμε «όχι» σε μια οικονομία που προκαλεί ανισότητες διότι αυτή η οικονομία σκοτώνει (Θέση 7).

● Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εκτός ελέγχου. (…) Οδηγεί την πραγματική οικονομία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη στον Νότο και την ειρήνη στον γκρεμό (Θέση 8).

● Πολλές χώρες του Νότου απειλούνται από την παγίδα του χρέους και τη χρεοκοπία (Θέση 11).

● Οι φτωχοί πληρώνουν τον πλουτισμό των πλουσίων (Θέση 12).

● Η παγκοσμιοποίηση των αγορών οδήγησε στη διάβρωση της δημοκρατίας (Θέση 22).

● Ο λαός πληρώνει το τίμημα της αυστηρής λιτότητας στις χώρες της Ευρώπης που περνούν κρίση (Θέση 29).

Τέλος στη λιτότητα

● Η κινητήρια δύναμη της καταστρεπτικής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της αυστηρής λιτότητας είναι εδώ και καιρό οι συντηρητικές κυβερνήσεις και ιδίως η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε (Θέση 31).

● Πρέπει να μπει ένα τέλος στην επιβληθείσα εντός της Ε.Ε. από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυστηρή πολιτική λιτότητας (Θέση 83).

● Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα είναι καταστρεπτικό για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να αναστραφεί προς την κατεύθυνση των εσωτερικών επενδύσεων. Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (Θέση 85).

● Μόνο με την πίεση της κοινωνίας και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα καταστεί δυνατόν να ξεπεραστεί το μπλοκάρισμα του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.

Share in Facebook
Tweet it!