17 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ... ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΩΝ

Γουόρεν Μπάφετ, Μπιλ Γκέιτς | AP Photo / John Peterson, Sven Hoppe / dpa via AP

Διακόσιους τριάντα τρεις νέους δισεκατομμυριούχους απέκτησε φέτος ο κόσμος, τους περισσότερους στα τελευταία τριάντα χρόνια.

Οι πιο πολλοί εξ αυτών ήταν Αμερικανοί και Κινέζοι.

Σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού «Forbes» -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα-, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων της Γης εκτοξεύτηκε τους τελευταίους 12 μήνες, κατά 233, στους 2.043 ανθρώπους. Η συνολική περιουσία αυτών των 2.043 μεγιστάνων άγγιξε τα 7,67 τρισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 40 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 21/03/2017

Η μεγέθυνση ήταν κυρίως απόρροια της ισχυρής ανόδου των χρηματιστηρίων και των τιμών του πετρελαίου που με τη σειρά της τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το «φαινόμενο Τραμπ» και την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ωστόσο δεν τα κατάφερε τόσο καλά ο ίδιος. Λόγω της μείωσης της αξίας εμπορικών του ακινήτων στο Μανχάταν, είδε την περιουσία να συρρικνώνεται κατά 1 δισ. δολάρια, στα 3,5 δισ. δολάρια, και να διολισθαίνει από την 324η θέση της λίστας στην 544η.

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παρέμεινε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 11 δισ. δολάρια, στα 86 δισ.

Ακολούθησαν ο παλαίμαχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, που ήταν και ο μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς καθώς αύξησε την περιουσία του κατά 27,6 δισ. δολάρια, στα 72,8 δισ.

Στη λίστα δισεκατομμυριούχων υπάρχουν και τρεις Ελληνες, ο Φίλιππος Νιάρχος (814η θέση) με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (973η θέση) με περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων και ο Σπύρος Λάτσης (1.098η θέση).

Κατά χώρα, οι ΗΠΑ παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (565), ενώ ακολούθησαν η Κίνα (319) και η Γερμανία (114).

Η γνωστή ΜΚΟ Oxfam που μάχεται κατά της φτώχειας σχολίασε πάντως ότι η δημιουργία τόσο πολλών νέων δισεκατομμυριούχων μέσα σ’ έναν χρόνο αποτελεί πιο πολύ ένδειξη «οικονομικής αρρώστιας παρά υγείας».

Share in Facebook
Tweet it!