19 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ... ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Δυόμισι χρόνια αφότου η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ έκανε τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό παραχώρησης θαλάσσιων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξανανοίγει τον φάκελο «ελληνικοί υδρογονάνθρακες» και ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση μίσθωσης για το «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας.

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου έπειτα από σειρά καθυστερήσεων θα μονογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία που πλειοδότησε για το συγκεκριμένο «μπλοκ» και απαρτίζεται από τον γαλλικό κολοσσό της Total, τη γαλλοϊταλικών συμφερόντων Edison και τα, ελεγχόμενα από τον όμιλο Λάτση και το Ελληνικό Δημόσιο, Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, μετά τη σημερινή μονογραφή της σύμβασης μίσθωσης ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο.

Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση. Οχι μόνο για το γαλλικό άρωμά της -ή και τον κίνδυνο αποχώρησης του κολοσσού από τη διαδικασία λόγω καθυστερήσεων- η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο όνομα της Total, η οποία ελέγχει το 50% της κοινοπραξίας.

Βασίλης Γεώργας - efsyn.gr - 17/03/2017

Μήνυμα

Σε αντίθεση με το παρελθόν που επιχείρησε να μπλοκάρει τις έρευνες πετρελαίου, η κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι η παρουσία ενός τόσο ισχυρού διεθνούς παίκτη, που συγκαταλέγεται στους έξι μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως, αποτελεί τον καλύτερο φορέα για να μεταδώσει στις διεθνείς αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε μεγάλες ξένες επενδύσεις και έχει αποφασίσει πλέον να ανοίξει το παιχνίδι στις έρευνες υδρογονανθράκων και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια στη χώρα.

Η Total ήταν από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που αγόρασαν σεισμικά δεδομένα για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου και η μόνη ξένη, μαζί με την Edison, που συμμετείχε στον διαγωνισμό, ενώ στο παρελθόν φερόταν να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών ενδιαφερόμενων για τα ΕΛΠΕ.

Ύστερα από σειρά καθυστερήσεων και με τον κίνδυνο οι Γάλλοι να «χαιρετήσουν», μονογράφεται η σύμβαση μίσθωσης του «οικοπέδου 2» στην Κέρκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων από την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ανακηρύχθηκε «προτιμητέος επενδυτής» για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 2» δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό, τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του τέως υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Για το συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή με σημαντικό γεωλογικό ενδιαφέρον, κοντά στα κοιτάσματα που ξεκινούν από την Αδριατική και εκτείνονται προς τον Νότο.

Στον γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα είχαν υποβληθεί άλλες δύο προσφορές από τα ΕΛΠΕ, η μία για το «οικόπεδο 1», που βρίσκεται στο ΒΔ Ιόνιο σε μια περιοχή για την οποία η Αλβανία εγείρει αξιώσεις, και η δεύτερη για το «οικόπεδο 10», το οποίο βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Κατάκολο).

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, τα οποία έχουν αναδειχθεί ήδη «επιλεγείς αιτών» για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρεία η σύμβαση μίσθωσης.

Ικανοποίηση

Πηγές του ομίλου των ΕΛΠΕ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της συγκεκριμένης σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θεωρώντας ότι παράλληλα θα προχωρήσουν άμεσα και οι συμβάσεις για τα υπόλοιπα χερσαία και θαλάσσια μπλοκ τα οποία έχει «χτυπήσει» ο όμιλος.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζεται πως «βούληση του ΥΠΕΝ παραμένει οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως προς τις θαλάσσιες Περιοχές προς Παραχώρηση, της νέας Οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας (Οδηγία 2013/30/Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου) και το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Βαρκελώνης».

Share in Facebook
Tweet it!