16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»

Βαρουφάκης: Η λύση βρίσκεται στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης | EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ως «φυσική καταστροφή» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρώ δύο ταχυτήτων ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του DiEM25 έκανε εκ νέου λόγο για μια μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης με ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους, επενδύσεις και ένα μεγάλο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρώ δύο ταχυτήτων ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι: «Δεν θα ήταν λύση, αλλά φυσική καταστροφή. Θα δημιουργούσαμε ρήγμα στις Άλπεις, σαν και αυτό που μπορεί να προκύψει από σεισμό, το οποίο θα συγκέντρωνε από την μια τις χώρες με εμπορικό πλεόνασμα, και το νόμισμα της περιοχής αυτής, το μάρκο, θα είχε τόση δύναμη που θα προκαλούσε μαζική πτώση των εξαγωγών και, κατά συνέπεια, της απασχόλησης.

efsyn.gr - 10/02/2017

Και στις χώρες του Νότου, πιθανότατα, θα είχαμε, συγχρόνως, πληθωρισμό και ανεργία σε φοβερά υψηλά επίπεδα».

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, «η λύση βρίσκεται στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης», με «ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους, πραγματική τραπεζική ένωση, ευρωπαϊκό New Deal με δημόσιες επενδύσεις και ένα μεγάλο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας». Λύσεις οι οποίες, για να εφαρμοσθούν άμεσα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, «δεν απαιτείται να υπογραφούν νέες συνθήκες».-

Αναφορικά με την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις των κρατών μελών με τις Βρυξέλλες, ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός πρόσθεσε:

Στην Ευρώπη παραχωρούμε τμήματα κυριαρχίας, τα οποία καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, δεν τα μεταβιβάζουμε στις Βρυξέλλες» διότι «στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανώτεροι υπάλληλοι οι οποίοι καλύπτονται από σκιά, αλλά λαμβάνουν σημαντικές. Και δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, δεν τους εκλέγουμε, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί».

Share in Facebook
Tweet it!