16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΣΤΑ 217 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ

Όπως εκτιμά το IIF ξεπερνά το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Ξεπέρασε το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance).

Όπως εκτιμά το IIF το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 11 τρισ. δολάρια στους πρώτους 9 μήνες του 2016, αγγίζοντας τα 217 τρισ. δολάρια.

Σχεδόν το 50% αυτής της αύξησης οφειλόταν στην άνοδο του δημόσιου χρέους και σημαντικό ρόλο σε αυτήν διαδραμάτισαν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων στις αναδυόμενες αγορές τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015.

efsyn.gr - 05/01/2017

Τη μερίδα του λέοντος στην έκδοση νέου χρέους είχε η Κίνα, η οποία εξέδωσε πέρυσι κρατικούς τίτλους συνολικού ύψους 710 δισ. δολαρίων, από το σύνολο των 855 δισ. δολαρίων.

Το IIF κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού, η υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η αδύναμη εταιρική κερδοφορία, το ισχυρότερο δολάριο, οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης κινδύνων και η επιδείνωση του αξιόχρεου των επιχειρήσεων συνθέτουν ένα ιδιαίτερα προβληματικό περιβάλλον για τους οφειλέτες.

Ενδεχόμενη στροφή σε πιο προστατευτικές πολιτικές μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο αυτό το περιβάλλον, ενώ η αβεβαιότητα που τροφοδοτεί το Brexit για το διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου ενισχύει τους περαιτέρω κινδύνους, όπως υψηλότερο κόστος δανεισμού και υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης.

 

Share in Facebook
Tweet it!