16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΧΩΡΙΣ «ΨΙΛΑ» ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΙΝΔΟΙ

Χάος προκάλεσε έξω από τις τράπεζες της Ινδίας η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης πριν από δύο ημέρες να αποσύρει τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπιών.

Τεράστιες ουρές θυμωμένων και πανικόβλητων Ινδών σχηματίστηκαν έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα καθώς πολύς κόσμος -ειδικά στην ύπαιθρο- δεν είχε εναλλακτικά χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας για να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του συναλλαγές.

Τα δύο χαρτονομίσματα -αξίας 7 και 15 δολαρίων- είναι τα μεγαλύτερα σε αξία και αποτελούν πάνω από το 85% του ρευστού που κυκλοφορεί στην οικονομία της πολυάνθρωπης χώρας. Οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές την Τετάρτη προκειμένου να προλάβουν να προμηθευτούν χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας. Χθες ξανάνοιξαν βάζοντας όμως όριο στις αναλήψεις.

efsyn.gr - 12/11/2016

Τα ATM παρέμειναν κλειστά και έτσι χαρτονομίσματα μπορούσε να προμηθευτεί κάποιος μόνο από το γκισέ.

Ο περισσότερος κόσμος στις ουρές πάλευε να αλλάξει τα υπό απόσυρση μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα με άλλα των 100 ρουπιών.

Αρκετές τράπεζες ξέμειναν από ρευστό, ενώ σε άλλες η αστυνομία κλήθηκε για να σταματήσει το ξύλο που έπεφτες στις ουρές και να επιβάλει την τάξη.

Στόχος του μέτρου είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της μαύρης αγοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα μπορούσε να «ματώσει» την ινδική οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικά μπορεί να αποβεί θετικό μειώνοντας τη διαφθορά και δίνοντας ώθηση στα δημόσια έσοδα.

Η μαύρη οικονομία της Ινδίας αποτιμάται από κάποιες μελέτες στο 25% του ΑΕΠ της.

Share in Facebook
Tweet it!