24 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΤΟ ΚΑΡΟΥΖΕΛ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ανεξαρτήτως νομιμότητας, οι επαγγελματικές κινήσεις της Κόνι Χέντεγκααρντ -όπως κι αυτές των Μπαρόζο, Κρους και άλλων πρώην επιτρόπων- αποτελούν τεράστιο θέμα

Η Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε χθες μετά βαΐων και κλάδων ότι παρέπεμψε την υπόθεση της Νέλι Κρους στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όμως η «περιστρεφόμενη πόρτα» των πρώην μελών της Επιτροπής συνεχίζει να γυρίζει. Μετά την Ολλανδέζα πρώην επίτροπο Ανταγωνισμού που πιάστηκε να διατηρεί στη διάρκεια της θητείας της offshore στις Μπαχάμες (και σήμερα ασκεί πιέσεις -lobbying- για μια σειρά από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και για τη διεθνική εταιρεία ταξί Uber), μετά τον Πορτογάλο πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που έπιασε αυτό το καλοκαίρι δουλειά στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (με την οποία διατηρούσε στενές σχέσεις στη διάρκεια της θητείας του) και μια Δανέζα πρώην επίτροπος αποφάσισε να διαβεί την περιβόητη «περιστρεφόμενη πόρτα» που φέρνει πρώην αξιωματούχους της Ε.Ε. σε θέσεις-κλειδιά μεγάλων επιχειρήσεων.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 07/10/2016

Ο λόγος για την πρώην επίτροπο Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια Κόνι Χέντεγκααρντ, η οποία αγνοώντας τον τεράστιο θόρυβο που δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με τις υποθέσεις Μπαρόζο και Κρους, έσπευσε να πιάσει πόστο πριν από λίγες ημέρες στο νεοϊδρυθέν «συμβούλιο βιωσιμότητας» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen.

Δουλειά του τελευταίου θα είναι η παροχή συμβουλών στη διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας για θέματα βιώσιμης κινητικότητας, κοινωνικής ευθύνης, περιβαλλοντικής προστασίας.

Με άλλα λόγια, η πρώην κορυφαία αξιωματούχος της Ε.Ε. για το Κλίμα, υπεύθυνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επέλεξε να πιάσει δουλειά μετά το τέλος της θητείας της σε μια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία για χρόνια είχε εγκαταστημένο στα αυτοκίνητα της παράνομο λογισμικό, το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα των ελέγχων ρύπων σε αυτά και τα έδειχνε καθαρά.

Με την απάτη της αυτή η Volkswagen επιβάρυνε τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που συντελεί στην αλλαγή του κλίματος, αντικείμενο που όφειλε να υπερασπίζεται στη διάρκεια της θητείας της η Χέντεγκααρντ.

Χωρίς αμοιβή...

Η Δανέζα υπερασπίστηκε πάντως τον εαυτό της, τονίζοντας ότι για τη συμμετοχή της στο συμβούλιο δεν θα πληρώνεται από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί στη συνέχεια, όταν και θα διαπιστωθεί αν τελικά ο πραγματικός λόγος της πρόσληψής της είναι όντως συμβουλευτικός ή το «πράσινο ξέπλυμα» της Volkswagen.

H Χέντεγκααρντ ήταν επίτροπος την περίοδο 2019-2014 στην δεύτερη Κομισιόν του Μπαρόζο.

Μεταξύ Ιουλίου 2012 και Απριλίου 2014 ηγήθηκε της διαδικασίας επαναξιολόγησης και υιοθέτησης κανόνων για τα όρια των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος της Ε.Ε. για τα επιβατηγά αυτοκίνητα και τα μικρά φορτηγά.

Ολως τυχαίως, το σκάνδαλο της Volkswagen ήλθε στο φως τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγους μήνες μετά το τέλος της θητείας της.

Η συντηρητική πολιτικός είναι επίσης μέλος Δ.Σ. μιας σειράς ιδρυμάτων για το κλίμα, κατέχει δημόσιες θέσεις, ενώ στις 29 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το τέλος της 18μηνης περιόδου στην οποία οι πρώην επίτροποι πρέπει να ζητούν την άδεια της Κομισιόν πριν πιάσουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, προσλήφθηκε στη δανέζικη κατασκευάστρια ψυγείων και κλιματιστικών Danfoss.

Ανεξαρτήτως νομιμότητας, οι επαγγελματικές κινήσεις της Χέντεγκααρντ, όπως και αυτές των Μπαρόζο-Κρους, και άλλων πρώην επιτρόπων αποτελούν τεράστιο θέμα.

Οι μισοί και περισσότεροι νόμοι που καθορίζουν της ζωή των Ευρωπαίων πολιτών έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις είναι «κολλητοί» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μετά το πέρας της θητείας αυτοί αξιοποιούν την «περιστρεφόμενη πόρτα» και πιάνουν δουλειά στις τελευταίες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αποκτούν έτσι εσωτερική γνώση, αποδοτικά συμβόλαια και πάνω απ’ όλα πανίσχυρη επιρροή.

Και έτσι οι Βρυξέλλες καθίστανται έρμαιο των επιχειρήσεων αδιαφορώντας για τους πολίτες.

Στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του συμφώνησαν σε ένα σημείο: την ανάγκη ενίσχυσης του κώδικα δεοντολογίας των Ευρωπαίων επιτρόπων.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν ήταν και η επέκταση της χρονικής «περιόδου ψύξης» των πρώην επιτρόπων, στη διάρκεια της οποίας αυτοί οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή για τις επαγγελματικές τους κινήσεις.

Η τρέχουσα περίοδος είναι 18 μήνες, αλλά οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επέκτασή της από 22 έως 36 μήνες.

Ενα άλλο καυτό θέμα που απασχόλησε την ολομέλεια ήταν και η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία έχει σήμερα απλώς συμβουλευτικό ρόλο προς την Κομισιόν και οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές.

Αρκετοί ευρωβουλευτές πρότειναν την ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής από την Κομισιόν.

Χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η υπόθεση της Κρους υποβλήθηκε για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Την ίδια στιγμή η δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας των υπαλλήλων της Ε.Ε. άγγιζε τις 151.000 υπογραφές. Θα σταλεί την 12η Οκτωβρίου στους προέδρους των τριών θεσμών της Ε.Ε. προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν.

Share in Facebook
Tweet it!