16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Η BAYER ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ MONSANTO - «ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ»

66 δισ. δολάρια ήταν το τίμημα της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας όλων των εποχών για γερμανική εταιρεία

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες, μεταξύ δύο κολοσσών, ενός γερμανικού και ενός αμερικανικού, είναι πλέον γεγονός, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών.

Η εταιρεία χημικών και φαρμάκων Bayer επιβεβαίωσε ότι εξαγόρασε έναντι 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων την αμερικανική Monsanto, που εξειδικεύεται στην παρασκευή εντομοκτόνων και γενικά τροποποιημένων σπόρων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για φέτος και τη μεγαλύτερη όλων των εποχών για γερμανική εταιρεία, ξεπερνώντας τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ Daimler και Chrysler το 1998.

Άρτεμις Σπηλιώτη - efsyn.gr - 15/09/2016

Ο νέος κολοσσός που θα δημιουργηθεί θα ελέγχει πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και εντομοκτόνων και η συμφωνία θα επισημοποιηθεί μετά την έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε και των ΗΠΑ, με την Bayer να εκτιμά ότι θα πάρει το πράσινο φως μέχρι τα τέλη του 2017.

Ακόμα όμως και αν δεν δοθούν οι εγκρίσεις των εποπτικών αρχών, η Monsanto είναι… εξασφαλισμένη καθώς σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία με την Bayer προβλέπει ρήτρα 2 δισ. δολαρίων.

Ανησυχούν τα συνδικάτα

Η Bayer θα καταβάλει περίπου 129 δολάρια ανά μετοχή ή 66 δισ. δολάρια, έναντι προηγούμενης προσφοράς για 127,5 δολάρια/μετοχή.

Σύμφωνα με το ΒΒC, γεωργικές ενώσεις και συνδικάτα εκφράζουν τις ανησυχίες τους μήπως οι συγχωνεύσεις που δημιουργούν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις περιορίσουν τις επιλογές των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους και πιέσουν ανοδικά τις τιμές των γεωργικών προϊόντων.

Η Bayer, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των γεωργικών προϊόντων αλλά είναι ευρέως γνωστή για φαρμακευτικά προϊόντα όπως η ασπιρίνη, θα καταβάλει το τίμημα της εξαγοράς τοις μετρητοίς, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τη Monsanto, τη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής εντομοκτόνων στον κόσμο, είναι διάσημη για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους που παράγει.

Οπως μετέδωσε το BBC, «η χρήση των σπόρων αυτών είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ, αλλά τα μέχρι στιγμής σχέδιά της να επεκτείνει τη χρήση τους στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μαχητικές διαμαρτυρίες από οικολόγους ακτιβιστές»

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, εκτίμησε ότι η εξαγορά της Monsanto θα ωφελήσει όχι μόνο την ίδια την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες αλλά «και την κοινωνία εν γένει».

«Χαμένοι οι αγρότες»

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχει ο καθηγητής στο βρετανικό Warwick Business School Τζον Κόλι: «Η εξαγορά από την Bayer της παραγωγού των σπόρων-Φρανκενστάιν Monsanto πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μια ιστορία τρόμου τόσο για την Bayer όσο και για τους πελάτες της, τους αγρότες».

Οπως εξήγησε «οι αγρότες θα βγουν χαμένοι καθώς θα γίνουν στρογγυλοποιήσεις στις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα να ανεβούν. Ασφαλώς η Bayer θα πετύχει οικονομίες κλίμακος με την εξαγορά, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τεράστιο premium που φτάνει το 45%».

Share in Facebook
Tweet it!