19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΝ ΚΑΙ “ΠΛΑΝΗΘΕΝΤΕΣ”!

Από την ιστορία του Βατοπεδίου, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο χαρακτηρισμός «παραπλανηθέντες υπουργοί» δια στόματος του κ. Σανιδά.

Κι εγώ που είχα εμπιστοσύνη στις αρχές αυτού του τόπου, είδα τη δικαστική εξουσία με μία κουβέντα να εκτελεί την εκτελεστική εξουσία! 

Προσπαθώντας να κατανοήσω πως παραπλανήθηκαν οι υπουργοί, μου πέρασε μια σκέψη που δεν τολμώ να την πω, γι αυτό τη γράφω!

Μήπως η λέξη «παραπλανηθέντες» δηλώνει αυτούς που πλανήθηκαν απ’ τον παρά;

Δεν μπορώ να γνωρίζω, αλλά αφού τους αθωώνει ο κος Σανιδάς, οι υπουργοί μας είναι απλά και μόνο πλανηθέντες…

Έτσι κι εγώ θα τους λέω, γιατί με το "παρά" μπερδεύομαι...

Ανήσυχος, αφού κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μου στους κυβερνήτες μας, ασχολήθηκα ενδελεχώς με το θέμα του Βατοπεδίου. Και η υπόθεση είναι τόσο - μα τόσο - απλή!

Όλα αρχίζουν από κάτι εκτάσεις γης εγκαταλειμμένες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα… Ευτυχώς που βρέθηκε η Μονή Βατοπεδίου και τις "υιοθέτησε". Στάθηκε δίπλα τους και τις περιποιήθηκε. Ενέργησε ως άλλος "καλός Σαμαρείτης", πιστή στις αρχές της ορθοδοξίας, αποτελώντας για όλους τους Έλληνες λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση…

Πρώτη φορά χάρη στην εποπτεία και το μεγαλείο της Μονής, χέρσες εκτάσεις απέκτησαν "ηθικές προεκτάσεις"! Κι όλα αυτά χωρίς κομπασμούς και τάσεις επίδειξης, σεμνά και ταπεινά, ακολουθώντας ευλαβικά το ευαγγελικό «μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου».

Οι φιλότιμες προσπάθειες των μοναχών βέβαια δε θα μπορούσαν ν' αλλάξουν τα ενδογενή χαρακτηριστικά αυτών των εκτάσεων. Πλήρης αδράνεια επικρατούσε στην επιφάνεια των γαιών και μια αποχαυνωτική ραθυμία στα ήρεμα νερά της λίμνης Βιστωνίδας που συμπεριλαμβανόταν κι αυτή - μαζί με τα ψάρια της και χωρίς τις χελώνες - στο μετόχι της Μονής.

Με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά της αδράνειας και της αποχαύνωσης οι σοφοί μοναχοί αναγνωρίσανε αμέσως το φυσικό γονέα των υιοθετημένων εκτάσεων! Το Δημόσιο! Το Ελληνικό Δημόσιο… Λεπτομέρειες δε δίνονται για τα περαιτέρω αφού εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα των εκτάσεων.

Το φιλόστοργο ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε αμέσως το "απολωλός" κομμάτι του και το ονόμασε Βατοπαίδι! Η έκφραση της ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού ήταν μόνιμα αποτυπωμένη στα πρόσωπα των εκπροσώπων μας. Οι υπουργοί και η κυβέρνηση στάθηκαν στο ύψος τους και η μεγαλοθυμία των διαχειριστών αυτού του λεπτού ζητήματος συνοδεύτηκε με ένα "αντίδωρο" αγροτεμαχίων και οικοπέδων για τη μεγάλη "πρόσφορα" εκ μέρους των Βατοπεδινών.

Όσα εξ αυτών των οικοπέδων θεωρήθηκαν "φιλέτα" πουλήθηκαν σχεδόν αμέσως απ’ τους αγίους, πριν καν τα παραλάβει η Μονή, γιατί οι μοναχοί ως γνωστόν απέχουν απ’ τα φιλέτα!

Τόσο απλά είναι τα πράγματα!

Τώρα μπορώ να πω με σιγουριά πως οι μόνοι πλανηθέντες ήμασταν εμείς που δεν καταλάβαμε το σκάνδαλο και "δεν είδαμε τις πραγματικές του διαστάσεις" όπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός μας…

Share in Facebook
Tweet it!