19 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ, Ο ΝΟΤΟΣ «ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ»

Παρά την επταετία κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία οι ανισότητες εντός Ευρωζώνης όχι μόνο παραμένουν, αλλά διευρύνονται, καθώς οι χώρες του Νότου «καίγονται», ενώ τα κράτη του Βορρά και κυρίως η Γερμανία συνεχίζουν να πλουτίζουν. Νέα γερμανική έρευνα δείχνει την αύξηση πλουτισμού στη χώρα.

Ενώ το χάσμα μεταξύ βορειότερων χωρών, όπως η Ολλανδία, και νοτιότερων κρατών, όπως η Πορτογαλία, ανέκαθεν αποτελούσε στοιχείο της ευρωζωνης, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch δείχνει ότι διευρύνεται ακόμα περισσότερο. Αξιολογώντας μια σειρά παραγόντων, όπως τα ακίνητα, οι μετοχές, η τέχνη και το ακριβό κρασί, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε περισσότερο από 7% στα τέλη του 2015 συγκριτικά με το 2014.

efsyn.gr - 09/06/2016

Ο ρυθμός αύξησης ήταν σχεδόν διπλάσιος από εκείνον την Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ οι Έλληνες είδαν την περιουσία τους να μειώνεται περισσότερο από 4%. Οι τιμές ακινήτων, οι οποίες για παράδειγμα αυξήθηκαν περισσότερο από 6% στη Γερμανία, είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη του πλούτου.

Όπως επισημαίνει η έρευνα η διαφορά αυτή οδηγεί σε πολιτική ένταση στην Ευρωζώνη, ενώ οι αδύναμες τιμές ακινήτων στις νοτιότερες χώρες πλήττουν τις τράπεζές τους, οι οποίες δέχονται τις κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα ως εγγυήσεις για δάνεια.

«Έως το 2006, όταν έσκασε η φούσκα, οι χώρες στο Νότο πραγματικά απογειωνόντουσαν. Τώρα είναι σε μια κατάσταση σαν της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τόμας Μάγιερ, ιδρυτής του ινστιτούτου που διεξήγαγε την έρευνα.

Η Ιαπωνία εδώ και καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στάσιμη οικονομία και ένα ακόμα μεγαλύτερο κρατικό χρέος. Κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι μια παρόμοια τύχη περιμένει και τις χώρες στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει αυτή την γενικότερη τάση, λέγοντας ότι το χάσμα μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων χωρών στην ευρωζώνη διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη όταν η δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα.

Share in Facebook
Tweet it!