24 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΒΑΒΕΛ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ

Ολοι αναγνώρισαν ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολη, όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι για ακόμη μια φορά θα κάνουν μια… τρύπα στο νερό.

Ο λόγος για τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη που συναντήθηκαν αυτό το διήμερο στη Σανγκάη με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας των κυβερνήσεων να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης και κάλεσε τις μεγαλύτερες οικονομίες να παρουσιάσουν νέα μέτρα στήριξης της ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, επεκτατικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 28/02/2016

Χθες η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε αμβλύνει κάπως τις ανησυχίες, υπογραμμίζοντας από τη Σανγκάη ότι, παρά τις αυξημένες απειλές (γεωπολιτικοί κίνδυνοι, πιστωτικός κύκλος, εκροές κεφαλαίων, πτώση τιμών πρώτων υλών), το Ταμείο εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημείωσε όμως ότι η αποτελεσματικότητα των νομισματικών πολιτικών -ακόμη και των πιο καινοτόμων- που ακολουθούν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες μειώνεται.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -που διαφωνεί ριζικά με την ποσοτική χαλάρωση, τα αρνητικά επιτόκια και τη χαλαρή στάση της ΕΚΤ- ήταν πιο κάθετος, διαμηνύοντας ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί.

Διαβάζοντας με τον γνωστό δικό του τρόπο τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά το 2009 από κυβερνήσεις και κεντρικούς τραπεζίτες, υποστήριξε ότι η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ενδέχεται να δημιουργήσει την επόμενη κρίση.

Το ερώτημα είναι βέβαια πού την είδε την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Ο αρχιτέκτονας της λιτότητας απέρριψε τα πακέτα τόνωσης και διεμήνυσε ότι η λύση για την ανάπτυξη είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις.

«Το μοντέλο ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από νέο χρέος έχει φτάσει στα όριά του, δημιουργεί προβλήματα, αυξάνει χρέη, δημιουργεί φούσκες και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, μετατρέποντας την οικονομία σε ζόμπι», είπε.

Το περίεργο είναι ότι αντίλογο στον Σόιμπλε τόλμησε ένας «αχυράνθρωπος του Βερολίνου», ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η νομισματική πολιτική δεν έχει φτάσει ακόμη στα όριά της αλλά τα περαιτέρω μέτρα των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να είναι αποτελεσματικά», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά δεν υπάρχουν άμεσες απειλές. «Δεν βλέπω καμιά φούσκα στην Ευρώπη επί του παρόντος», αποσαφήνισε.

Ο Τζακ Λιου

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ήταν εμφανώς πιο… large. Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία πολιτικής που είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στην παγκόσμια ζήτηση και να στηριχτεί η οικονομία.

«Και αυτό σημαίνει -όπως είπε- να χρησιμοποιηθούν οι δημοσιονομικοί μοχλοί, η νομισματική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και βέβαια «να αποφευχθεί η ανταγωνιστική υποτίμηση νομισμάτων».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση και ότι δεν χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή νέες πολιτικές, αλλά να βρεθεί το σωστό μίγμα μέτρων και ισορροπίας μεταξύ των χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν βρήκε ευκαιρία να εκφράσει τον δικό του πόνο, πιέζοντας τα υπόλοιπα μέλη της G20 για έκδοση προειδοποίησης που θα αφορά τους κινδύνους ενός Brexit.

Σε αυτήν τη Βαβέλ σοφότερη όλων ήταν μάλλον η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο ότι «δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα μέτρα από αυτήν τη σύνοδο».

Share in Facebook
Tweet it!