20 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΠΟΖΗΜΙΩΜΕΝΗ... ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ο μήνας Μάρτιος πάντα φωτίζει τον άνθρωπο με μια αχτίδα αισιοδοξίας. Μεγαλώνει η μέρα, πλημμυρίζει με φως η φύση και ξυπνά απ’ το χειμωνιάτικο λήθαργό της.

Μαζί της και 'μείς ενεργοποιούμαστε και συμμετέχουμε στη ζωντάνια και στο πανηγύρι που εξελίσσεται γύρω μας!

Για τον αγροτόκοσμο, ο φετινός χειμώνας ήταν πραγματικά δύσκολος. Μια συγκυρία που θα μπορούσε να δώσει σε όλους μας πολλά μηνύματα.

Τούτο το χειμώνα η παροιμία «ο καλός ο νοικοκύρης το χειμώνα χαίρεται» έπαψε να 'χει βάση, αφού ο καλός ο αγροτονοικοκύρης μας "χαιρέτησε!" και μας έμεινε μόνο ο χειμώνας!

Χρόνια τώρα αποδεικνύεται πως η φιλοπονία, ο μόχθος και η εργασία έχουν πάψει να αποτελούν τα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί κάποιος ώστε να απολαμβάνει ικανοποιητική οικονομική πρόσοδο για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του. 

Το οικονομικό μας σύστημα επιβραβεύει τις δουλειές του ποδαριού και τις αρπαχτές. Ο "αέρας" δημιουργεί εισοδήματα απ' το πουθενά.

Το χώμα κι ο ιδρώτας δεν αποδίδουν και απαξιώνονται.

Τούτο το Μάρτη η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της, θα δώσει μιαν ανάσα στην αγροτική οικονομία με τις αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και συνάμα το κουράγιο που χρειάζεται ο κόσμος της υπαίθρου για να συνεχίσει να εργάζεται στα αγροκτήματα του.

Το δυστύχημα μ’ αυτό το κράτος είναι ότι δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μπορεί να επιβιώνει αξιοπρεπώς ένας αγρότης από την εργασία του. Όμως όταν η διοίκηση αδυνατεί να προνοήσει, έρχεται να επινοήσει… Και επινοήθηκαν οι αποζημιώσεις!

Πολλές ζημιές το 2008! Θεομηνίες! Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο… Καταστροφές! Σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια, ελιές… Δεν έμεινε τίποτα! Καιρικές συνθήκες κι ασθένειες εναντιώθηκαν στις παραγωγές. Πολύ ζημιάρικο έτος!

Σα να μην έφτανε αυτό στον "καταραμένο τόπο" άρχισε η κατρακύλα των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής και μείωση τιμών! Οι οικονομολόγοι ακόμη ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά στο νέο δεδομένο, μετά από αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης! Μέχρι τώρα σε κάθε μείωση παραγωγής είχαμε αύξηση των τιμών των προϊόντων! Εδώ ήρθαν τα πάνω κάτω, καταρρίπτοντας όλες τις οικονομικές θεωρίες!

Όμως ας είναι καλά το κράτος, "θα τη βγάλουμε και φέτος". Αλλά ο νοικοκύρης, ο στυλοβάτης της κοινωνίας, ο φιλότιμος και δουλευταράς, τι απόγινε; Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεθώριασε, σβήνει. Μετεξελίσσεται σε έναν ακόμη επαίτη του κρατικού κορβανά.

Οι κυβερνώντες, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε όπως κι εκείνοι. Μας εκμαυλίζουν με τα ψίχουλα, με το χάδι στην πλάτη και μας κάνουν συνοδοιπόρους στην απάθεια και στην παρανομία. Χειροκροτούμε την αδράνειά τους και τη μετριότητα. Καμαρώνουμε τα μπαλώματα κι εφησυχάζουμε. Βολευόμαστε. Γινόμαστε συμμέτοχοι θεατρίνοι, κομπάρσοι στο θίασο τους.

Η περηφάνια που απόκτησε ο αγρότης δαμάζοντας τη φύση και το χώμα μαδήθηκε, ξέφτισε…

Η αξιοπρέπειά του ευτελίστηκε.

Η αγροτική εργασία λοιδορείται.

Ο πραγματικός πλούτος αυτής της χώρας έπαψε να έχει αντίκρισμα.

Τα αγροτικά προϊόντα αγνοούνται και θεοποιούνται τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Οι παπατζήδες με τις γραβάτες - τα golden boys - έγιναν το πρότυπο της σημερινής Ελλάδας.

Κι αυτή η καταρράκωση της κοινωνίας δεν επιδέχεται αποζημίωσης.

Share in Facebook
Tweet it!