16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΗΠΑ, ΟΠΩΣ... ΕΛΒΕΤΙΑ

Η αυστηροποίηση των διεθνών κανόνων δημοσιοποίησης μετακινεί αμύθητα πλούτη από Καϊμάν, Μπαχάμες, Ελβετία και άλλους συνήθεις φορολογικούς παραδείσους του κόσμου προς τη Νεβάδα, το Γουαϊόμινγκ και τη Νότια Ντακότα

Σε αγαπημένο φορολογικό παράδεισο του πλανήτη και νέο βασίλειο του τραπεζικού απορρήτου εξελίσσονται οι ΗΠΑ.

Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg (27/1), ένας ραγδαία αυξανόμενος αριθμός μη Αμερικανών μεγιστάνων του πλανήτη μετακινεί τα τελευταία δύο χρόνια αμύθητα πλούτη που ήταν «παρκαρισμένα» στην Ελβετία και σε άλλους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου προς πολιτείες των ΗΠΑ. Δεκάδες εταιρειών, από δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου έως ελβετικές εταιρείες τραστ, δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν τη διαδικασία βοηθώντας τους πλούσιους να μετακινήσουν περιουσίες τους από προορισμούς της Καραϊβικής, όπως οι Μπαχάμες και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι προς τη Νεβάδα, το Γουαϊόμινγκ και τη Νότια Ντακότα.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 29/01/2016

Και το διαφημίζουν. «Μπορείτε να βοηθήσετε τους πελάτες σας να μεταφέρουν τις περιουσίες τους στις ΗΠΑ, αφορολόγητες και κρυμμένες από τις κυβερνήσεις τους», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από 4 μήνες για τη δραστηριότητα αυτή σε νομική εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο ο γενικός διευθυντής της Rothschild Αντριου Πένεϊ.

H ηλικίας 250 ετών Rothschild διατηρεί ήδη εταιρεία τραστ στη Ρένο της Νεβάδα για την εξυπηρέτηση των πλουσίων μη Αμερικανών πελατών της.

Η διαδικασία μετακίνησης των περιουσιών των πλουσίων από τους συνηθισμένους φορολογικούς παραδείσους προς τις ΗΠΑ είναι απόρροια των νέων αυστηρότερων κανονισμών δημοσιοποίησης στοιχείων πελατών που συνέταξε ο ΟΟΣΑ.

Οι κανόνες αυτοί, όμως, δεν ισχύουν για τα τραστ και τις άλλες χρηματοπιστωτικές οντότητες της Νεβάδα και άλλων πολιτειών των ΗΠΑ αφού η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να τους υπογράψει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο 97 προορισμών στον κόσμο που κλήθηκαν από τον ΟΟΣΑ και συμφώνησαν το 2014 στην επιβολή αυστηρότερων κανόνων δημοσιοποίησης για τραπεζικούς λογαριασμούς, καταπιστεύματα και κάποιες άλλες επενδύσεις που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, οι μόνες χώρες που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία ήταν το Μπαχρέιν, το Νουαρού, το Βανουάτου και οι ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει την υποκρισία των ΗΠΑ, οι οποίες επί χρόνια ήταν υποτίθεται οι μπροστάρηδες της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς φοροδιαφυγής και του αγώνα για το κλείσιμο των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων.

Αρνούμενες να υπογράψουν τους νέους κανόνες οι ΗΠΑ μαζεύουν επί της ουσίας όλο αυτό το αφορολόγητο χρήμα που βρισκόταν στις Μπαχάμες, την Ελβετία και τα Καϊμάν.

Η Rothschild, που κάνει τη δουλειά, λέει ότι απλά «εξυπηρετεί διεθνείς οικογένειες οι οποίες προσελκύονται από τη σταθερότητα των ΗΠΑ», ενώ διατείνεται ότι «οι πελάτες της οφείλουν να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία της χώρας τους». Δεν είναι η μοναδική εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά.

Η Trident Trust, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπεράκτιων τραστ στον κόσμο, μετέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν από την καταληκτική προθεσμία των προηγούμενων χαλαρότερων κανόνων δημοσιοποίησης, δεκάδες λογαριασμούς από την Ελβετία, τα νησιά Καϊμάν και άλλους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους στο Σιου Φολς της Νότιας Ντακότα.

Η ελβετική Cisa Trust ακόμη, που έχει πλούσιους Λατινοαμερικανούς πελάτες, έχει υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία καταστήματος στο Πιερ της Νότιας Ντακότα προκειμένου «να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξένων πελατών της».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόσφατης έκθεσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam σήμερα βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη περίπου 7,6 τρισ. δολάρια.

Εννιά στις δέκα πολυεθνικές εταιρείες του πλανήτη έχουν παρουσία σε έναν τουλάχιστον από αυτούς τους παραδείσους, ενώ οι διαφεύγοντες φόροι ισοδυναμούν με 190 δισ. δολάρια ετησίως.

 

Share in Facebook
Tweet it!