15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο "ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΣ" ΚΟΣΜΟΣ

Η αναταραχή που προκαλεί σε παγκόσμια οικονομία και αγορές η αναζωπύρωση της κινεζικής κρίσης αποτελεί, όπως φαίνεται, προπομπό σημαντικών εξελίξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Το νέο ξεπούλημα των μετοχών αντικατοπτρίζει το σκάσιμο όχι μόνο της εκεί χρηματιστηριακής φούσκας αλλά και της οικονομικής φούσκας που δημιουργήθηκε στην πολυάνθρωπη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια με την αρωγή των πολυεθνικών εταιρειών, των χρηματοπιστωτικών κολοσσών, των μεγάλων κυβερνήσεων της Δύσης και των διεθνών οργανισμών. Χάρη στην πάμφθηνη τιμή της εργασίας και την υποστήριξη των παραπάνω, η Κίνα εξελίχθηκε αυτή την περίοδο στο μεγαλύτερο «εργαστήριο του κόσμου», κατακλύζοντας με τα προϊόντα της την υφήλιο.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 08/01/2016

Διόλου τυχαία, αυτή η δυναμική είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα σημειώθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση των χωρών του υπαρκτού Σοσιαλισμού και την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελεύθερου δόγματος στα κέντρα οικονομικών αποφάσεων του πλανήτη.

Συνετέλεσε στην αποδυνάμωση του κόσμου της εργασίας στη Δύση, την καθίζηση των μισθών, την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων πληθυσμού, τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.

Σήμερα, εκπληρώνοντας τον ρόλο για τον οποίο επιλέχθηκε, η Κίνα δείχνει να εγκαταλείπεται σταδιακά από τους αρωγούς της, επειδή ενδεχομένως τα γεωπολιτικά σενάρια αλλάζουν.

Διόλου τυχαία, το πρώτο που ωθείται σε έξοδο από αυτήν είναι το ταχύτατα κινούμενο χρηματιστικό κεφάλαιο. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια έχει πετάξει από τις αγορές της Κίνας.

Κύρια αιτία αυτής της φυγής δεν είναι βέβαια η ξαφνική αποκάλυψη της φούσκας, αλλά η σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, που οδηγεί σε αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων των μεγάλων επενδυτικών οίκων και στροφή από τις υψηλού ρίσκου και αποδόσεων επενδύσεις στην Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες αγορές προς τους τίτλους του δολαρίου.

Η στροφή αυτή τροφοδοτεί κενά και κραδασμούς όχι μόνο στην Κίνα αλλά και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, που βυθίζονται παράλληλα με την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.

Ολα αυτά συμβαίνουν εν μέσω έξαρσης των γεωπολιτικών εντάσεων και ενώ η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να παραπαίει στη στασιμότητα, αδυνατώντας να βγει οριστικά από την κρίση του 2008.

Επτά χρόνια μετά, οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Δύσης δείχνουν εμφανώς να επιδιώκουν αυτήν την οικονομική «μετριότητα», αρνούμενες πεισματικά ουσιαστικές πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.

Επί της ουσίας διαμορφώνουν μαζί με διακρατικές συμμαχίες τύπου ΤΤΙΡ το πεδίο πάνω στο οποίο θα επιχειρήσουν το «ξεσκαρτάρισμα» και την εγκαθίδρυση της νέας τάξης πραγμάτων στον μελλοντικό «πολυπολικό» πλανήτη.

Share in Facebook
Tweet it!