16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εφτά ετών υποχώρησε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου εξαιτίας της αδυναμίας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής τους.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε συγκεκριμένα έως και 4% χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή στα 41,22 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κατά 5% αντίστοιχα στα 38,06 δολάρια ανά βαρέλι.

Επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα για το μπρεντ από τα βάθη της τελευταίας παγκόσμιας ύφεσης, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Αιτία της καθίζησης είναι οι βαθιές διαφορές που υπάρχουν πλέον μεταξύ χωρών- μελών του ΟΠΕΚ και οι οποίες κλιμακώθηκαν στην εξαμηνιαία συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη.

Μπάμπης Μιχάλης - efsyn.gr - 08/12/2015

Οι υπουργοί των 13 πετρελαιοπαραγωγών χωρών έγιναν κυριολεκτικά μαλλιά κουβάρια.

Έπειτα από 7 ώρες συζητήσεων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όχι σε περικοπές της παραγωγής, αλλά ούτε καν στο ανώτατο όριο για την παραγωγή τους, αποσύροντας οποιαδήποτε σχετική αναφορά από το κοινό ανακοινωθέν τους.

Αυτή η αδυναμία συμφωνίας αναδεικνύει τον αυξανόμενο διχασμό στους κόλπους του καρτέλ, όπου μάχονται πλέον δύο φατρίες.

Από τη μια πλευρά ηγείται η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία που με τη στρατηγική της ήταν η βασική υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη του 50% καθίζηση των τιμών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από την άλλη το Ιράν που ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 700.000, στα 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς αίρονται οι εναντίον του κυρώσεις το 2016.

Η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας έχει ακόμη αρκετό «λίπος» για να αντέξει την πτώση των τιμών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της αν δεν τη μειώσει όχι μόνο το Ιράν, αλλά και το Ιράκ που παράγει σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από την εισβολή των Αμερικανών.

Εν μέσω της κόντρας αυτής εκκλήσεις όπως αυτή της Βενεζουέλας για περικοπή της παραγωγής κατά 5% δεν εισακούστηκαν.

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι στόχος της στρατηγικής «πετρελαιοπλημμύρας των αγορών» που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνο η συμμόρφωση των γειτονικών της πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τις θέσεις της, αλλά πολύ περισσότερων.

Οι χαμηλές τιμές έχουν ήδη γονατίσει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και τις οικονομίες της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, χωρών που αποτελούν «μαύρα πρόβατα» για τους σύμμαχους της Σαουδικής Αραβίας Αμερικανούς και συνολικά τη Δύση.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας έχει ακόμη στόχο να βγάλει οριστικά εκτός αγοράς την αναδυόμενη βιομηχανία εξαγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Οι χαμηλές τιμές καθιστούν τη δραστηριότητα αυτή ασύμφορη και δεν είναι τυχαίο ότι η μία στις τρεις εταιρείες που πτώχευσαν φέτος στις ΗΠΑ ήταν ενεργειακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι που παίζει η Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταγωνιστών της εξελίσσεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ίδια και συνολικά τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εδώ και μήνες οι χώρες του τελευταίου βιώνουν μαζική εκροή κεφαλαίων, υποτίμηση των νομισμάτων τους, μείωση τιμών πρώτων υλών, συρρίκνωση εσόδων από εξαγωγές, χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ήδη φέτος έχουν αποσυρθεί 7,6 δισ. δολάρια από την Τουρκία (το 1,4 δισ. τον τελευταίο μήνα), αλλά και ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας συρρικνώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 87 δισ. δολάρια σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία.

Αν μη τι άλλο τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν οικονομολόγους όπως ο Αντι Χαλντέιν της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος μιλά για τρίτη φάση παγκόσμιας κρίσης που ξεκίνησε το 2008 με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές.

Share in Facebook
Tweet it!