15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μια ημέρα μετά την καταψήφιση από τα τρία κόμματα της Αριστεράς και, κατά συνέπεια, την πτώση της εξαιρετικά βραχύβιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία, ετοιμάζονται. Το πρώτο που έκαναν ήταν να ζητήσουν από το δικό τους ΤΑΙΠΕΔ να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP.

Η πώληση του 61% της TAP είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης Κοέλιο και ενός κονσόρτιουμ, με βασικούς επενδυτές τον Βραζιλιάνο μεγιστάνα David Neeleman και τον Πορτογάλο ιδιοκτήτη εταιρείας λεωφορείων Humberto Pedrosa. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν δέχεται το κράτος να μην έχει το πλειοψηφικό πακέτο, ψήφο και παρουσία στη στρατηγική πορία αυτής της ετιαρείας» ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε επιστολή της, αντίγραφο της οποίας έχει τεθεί υπόχη του πρακτορείου Reuters. Η πώληση της TAP επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 12 Νομεβρίου, δηλαδή αύριο.

efsyn.gr - 11/11/2015

Οι Σοσιαλιστές, μαζί με τους κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλόκ ανέτρεψαν την κυβέρνηση ολίγων ημερών του Κοέλιο στην ιστορική ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ στην Βουλή. Εν αναμονή της απόφασης του πορέδρου της χώρας Καβάκο Σίλβα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση προς το παρόν παραμένει ως υπηρεσιακή, επομένως σύμφωνα με τα επιχειρήματα των Σοσιαλιστών, «οι νομικές και πολιτικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες» για την πώληση της TAP. Το κόμμα δηλώνει στην επιστολή του την «πλήρη αντίθεση του» στην  διαδικασία ιδιωτικοποίησης από την αρχή της».

Η συμφωνία περιελάμβανε την καταβολή του μικρού ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος, ενώ οι αγοραστές θα έπρεπε να βάλουν στα ταμεία της εταιρείας άλλα 345 εκατομμύρια, ενώ σχεδίαζαν την αγορά άλλων 53 αεροσκαφών, καταβάλλοντας γι αυτά προκαταβολές ύψους 250 εκατομμυρίων το 2016 και το 2017.

Στον προθάλαμο της εξουσίας

Εχοντας τη στήριξη των κομμουνιστών και του Αριστερού Μπλόκο, οι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα ελπίζουν ότι ο Πρόεδρος της χώρας θα τους δώσει σύντομα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ως πρωθυπουργός ο Κόστα θα πρέπει, στη συνέχεια, να καταρτήσει με γοργούς ρυθμούς τον προϋπολογισμό του 2016 και να τον παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα που έχει χάσει τη σχετική προθεσμία, λόγω των εκλογών.

Προεκλογικά οι Σοσιαλιστές είχαν θέσει ως προτεραιότητες τους την πλήρη αποκατάσταση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση των κατώτατων συντάξεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εχουν υποσχεθεί επίσης την κατάργηση μ΄σα στην επόμενηδιετία του «φόρου αλληλεγγύης» 3,5% επί των μισθών που είχε επιβληθεί από την αρχή της κρίσης για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, αλλά και την μείωση του ΦΠΑ για τα εστιατόρια στο 13%.

Share in Facebook
Tweet it!