17 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

Σήμερα με βασανίζει η σκέψη του Νέλσον Μαντέλα και της δικής του επιτροπής που συγκροτήθηκε μετά την πτώση του απαρτχάιντ: Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης. Βασανιστές και βασανιζόμενοι. Μαζί. Με τους πρώτους να εξομολογούνται τις φρικτές τους πράξεις, ζητώντας συγχώρεση και ασυλία, και τους δεύτερους να καταθέτουν μαρτύρια που συγκλόνιζαν και να προσπαθούν τη θεϊκή πράξη της συγχώρεσης. Μαζί, στην ίδια σκηνή, ναι, γιατί οι συνεδριάσεις της επιτροπής δεν έγιναν σε κλειστές αίθουσες δικαστηρίων, αλλά σε αίθουσες θεάτρων, πλατείες χωριών και ήταν ανοιχτές στο κοινό. Μαζί, στην ίδια σκηνή, με ελάχιστη ή καθόλου συνδρομή δικηγόρων (δεν τους χρειάζεται η αλήθεια). Μαζί, στην ίδια σκηνή, σε μια προσπάθεια κατανόησης του άλλου, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης. Δράστες και θύματα, μαζί, σε κάθε οθόνη τηλεόρασης, ζωντανά, στα σπίτια λευκών και μαύρων. 7.112 περιπτώσεις εξετάστηκαν. 7.112 μαρτυρίες αλήθειας, προστάτεψαν τη Νότια Αφρική από έναν εμφύλιο σπαραγμό διαψεύδοντας όσους τον είχαν προβλέψει. Επί 27 χρόνια έγκλειστος, ο μεγάλος ηγέτης απέφυγε τον πειρασμό να αισθανθεί αδικημένος, να αισθανθεί θύμα. Απέφυγε τον πειρασμό της εκδίκησης. Απόλυτα συνειδητοποιημένος, έδωσε χώρο στην Αλήθεια που από τη φύση της εμφανίζεται ΜΟΝΟ εκεί που δεν τιμωρείται a priori.

protagon.gr - 11/04/2015 - Ελένη Γεωργοπούλου / σκηνοθέτις

Βλέπω και ξαναβλέπω το trailer στο κανάλι της Βουλής(!) για την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος. 44 δευτερόλεπτα που επιχειρούν να με καταστήσουν θύμα, αδικημένη, εξαπατημένη. 44 δευτερόλεπτα άθλιας επίκλησης στον θυμό μου. 44 δευτερόλεπτα διαβεβαίωσης της εξαπάτησής μου. 44 δευτερόλεπτα, αριστοτεχνικά μονταρισμένα, επιχειρούν να μου κάνουν ότι δεν έκαναν τα 27 χρόνια εγκλεισμού στον Μαντέλα. Προχωράει η επιστήμη. Τελικά, 44 δευτερόλεπτα που ευνοούν το ψέμα και όχι την αλήθεια που δήθεν υποστηρίζουν. Γιατί η Αλήθεια έχει περίεργες συνήθειες, απαιτεί την Έκθεση θυμάτων και δραστών. Δεν εξασφαλίζει θέσεις ασφαλείας για κανέναν. Δεν δίνει βάθρα αθωότητας. Η Αλήθεια δεν έχει θύματα και δράστες, έχει μόνο Ευθύνη.

«Επιτροπή αλήθειας για το χρέος». Το όνομα της επιτροπής υπονοεί εξ αρχής πως το χρέος είναι άδικο, παράνομο, ψευδές. Γιατί λοιπόν μας χρειάζεται η επιτροπή; Τι επιπλέον θα προσφέρει; Η απάντηση είναι προφανής. Θα προσφέρει διαφωνία, διαχωρισμό και κείνο το πολυπόθητο κάθε εξουσίας: «Διαίρει και βασίλευε».

Παρόλα αυτά, υποστηρίζω πως μας χρειάζεται μια επιτροπή: Επιτροπή Αλήθειας για τη Μνήμη και τη Συνειδητοποίηση. Με άλλα λόγια, μας χρειάζεται μια επιτροπή που βλέπει στο μέλλον, που ξεπερνά το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, για να πάει βαθιά και όχι εύκολα στις αιτίες της κρίσης, κτίζοντας ένα τοίχος προστασίας από αθώους και ένοχους, μαζί, πιασμένους χέρι-χέρι.

Ουτοπία; Μπορεί. Αλλά η ουτοπία, το όραμα ήταν που χαρακτήριζε και θα χαρακτηρίζει πάντα τους μεγάλους ηγέτες. Αυτούς που έφερναν «Το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένο», αυτό που «Δεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι», γιατί (ίσως;) «Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου Να μιλώ για σένα και για μένα». Δεν είναι ηγέτης αυτός που ερμηνεύει κατά το δοκούν τα δήθεν προβλεπόμενα από τους κανονισμούς.

Share in Facebook
Tweet it!