15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» Ή «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ = ΘΑΝΑΤΟΣ»;

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν ερμηνεύονται όλα με την ορθολογική μας αντίληψη. Ίσως ήρθε η στιγμή να χαλαρώσουμε φιλοσοφώντας ή τουλάχιστον να φιλοσοφήσουμε… χαλαρά. Ίσως έτσι να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στο νεοελληνικό παράλογο. 

Η έννοια και η ουσία της κρίσης έχει μπει βαθειά μέσα στο πετσί μας. Όλοι πια οι πολίτες μιλούν σχεδόν αποκλειστικά για τις πτυχές της κρίσης αναλύοντας συχνά τις οικονομικές και πολιτικές της προεκτάσεις. Τα ΜΜΕ, ένεκα τηλεθέασης, αναλύουν ακόμη και αυτό που δεν αναλύεται, και έτσι αναπόφευκτα φτάνουμε να μιλάμε για τη «ρίζα» του προβλήματος που είναι κατά τα λεγόμενα το πολιτικό μας σύστημα, δηλαδή η «Δημοκρατία».

οΦτΔ - 17/11/2011

Η λέξη βέβαια δεν αναφέρεται συχνά και μάλιστα αν κάποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τα σύγχρονα οφέλη της θα θεωρηθεί φασίστας, χουντικός κτλ. Συνήθως περιοριζόμαστε στο να κρίνουμε τις κακές πρακτικές και τα αναξιόπιστα πρόσωπα που λειτουργούν εντός των αυστηρών ορίων του αδιαπραγμάτευτου «Δημοκρατικού Συστήματος».

Η «Δημοκρατία» βέβαια έχει αλλάξει εννοιολογικά στα 2500 χρόνια ζωής της και στη σύγχρονη πολιτική αποτελεί «καραμέλα» για τα απανταχού καθεστώτα που χρησιμοποιούν τον όρο για να δηλώσουν δήθεν ότι ο λαός ελέγχει την εξουσία: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», «Άμεση Δημοκρατία», «Προεδρική Δημοκρατία», «Λαϊκή Δημοκρατία» κτλ. Κατ’ ουσίαν η λέξη έχει χάσει την εννοιολογική της αξία σε μια χρονική συγκυρία που οι δημοκρατικές διακυβερνήσεις δοκιμάζονται. Η Ελλάδα βέβαια, αν και γεννήτρα της φιλοσοφίας της «Δημοκρατίας», είναι αυτή που πρώτη αναδεικνύει τα τρωτά της και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ορθολογική αντίληψη της έννοιας. Χρόνια τώρα το δημοκρατικό πολίτευμα τεντώνεται σε δυσθεώρητα όρια αντοχής, χάνει την αρμονία και ομοιομορφία του και από μια όμορφη βελούδινη σφαίρα έχει γίνει μια άμορφη, κακοσχηματισμένη μάζα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το πολυσυζητημένο «σύστημα» μάς πήρε από το χέρι και χωρίς αντίσταση από την πλευρά μας, μάς οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Η δημοκρατική διακυβέρνηση της μεταπολίτευσης ήταν μια ευκαιρία για τους απλούς πολίτες να βγουν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους μέσω των συντεταγμένων δομών, δηλαδή των συλλογικών φορέων  και των πολιτικών κομμάτων. Τι συνέβη όμως και φτάσαμε εδώ; Τα κόμματα ενθάρρυναν τον συνδικαλισμό, κομματικοποίησαν πλήρως τα συνδικάτα, τα οποία μέχρι να φτάσουν στη σημερινή κατάσταση, που ικανοποιούν πλήρως τα σχέδια των κομμάτων, φρόντισαν να διεκδικούν και να απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από την «πίτα» του δημόσιου πλούτου, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των άλλων. Έτσι ο δημόσιος υπάλληλος, ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, απαιτούσε αυξήσεις αποδοχών και προνόμια εκμεταλλευόμενος τις εκάστοτε συγκυρίες στις κυβερνήσεις χωρίς να τον ενοχλεί αν το κομμάτι της πίτας που διεκδικεί είναι μεγάλο και ίσως το στερηθούν άλλοι πολίτες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο εγωισμός που μας χαρακτηρίζει ατομικά ως Έλληνες επικράτησε με καταστροφικά αποτελέσματα και στις συλλογικές μας εκφάνσεις. Μας φτάνει να ωφεληθούμε ως κλάδος και οι άλλοι ας… πεθάνουν. Ποτέ οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές δεν είχαν στόχο να αυξήσουν τον πλούτο της χώρας αλλά να τον μοιράζουν με τα μεγαλύτερα ατομικά οφέλη.

Η «δημοκρατία» ταλαιπωρείται, βασανίζεται, τραυματίζεται και τελικά δεν εξυπηρετεί το σκοπό της. Αντιθέτως, η «δημοκρατία» στη δεδομένη πολιτική συγκυρία δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Κάνει κακό. Το πρόβλημα δεν είναι η φιλοσοφική της βάση αλλά τα «παιδιά» που μεγάλωσε. Είναι μια πολύ καλή οικογένεια που όμως δεν έθεσε τα σωστά όρια και ανέθρεψε παιδιά επιρρεπή στην παρανομία, στην απάτη, στην αδικία. Δεν αλλάζει το πολιτικό σύστημα αν δεν αλλάξει η ίδια η «δημοκρατία». Δυστυχώς είναι ο αργός μας θάνατος. Ίσως χρειαζόμαστε μια νέα «μεταπολίτευση».

*Για αυτούς που θεωρούν το παραπάνω κείμενο προϊόν ουτοπικής βλακείας ή ακατανόητη χαζοφιλοσοφία θα ήθελα να σας ζητήσω ταπεινά συγγνώμη και να σας επιβραβεύσω για την υπομονή σας με τις παρακάτω αποκλειστικές και σημαντικές πληροφορίες:

Για τους άνδρες: Ο Μάκης Ψωμιάδης επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν αποδέχτηκε πρόταση των πολιτικών αρχηγών για τη θέση του Γ.Γ Αθλητισμού.

Για τις γυναίκες: Ετοιμάζονται πυρετωδώς δύο νέα ανταγωνιστικά τούρκικα σήριαλ με ρόλους guest star στην Έλλη Στάη και την Όλγα Τρέμη αντιστοίχως.

οΦτΔ

Share in Facebook
Tweet it!