18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

PAOLO FLORES D' ARCAIS "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Πώς κρίνετε την επανάσταση στον αραβικό κόσμο;

– Αυτή είναι μόνο η αρχή της. Αυτοί που ξεκίνησαν την επανάσταση στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και τώρα στη Λιβύη είναι κυρίως νέοι μορφωμένοι άνθρωποι, που είναι συνήθως άνεργοι και φτωχοί.

Θα λέγαμε, κατά μια έννοια, ότι είναι νέοι της Δύσης. Αυτοί οι άνθρωποι -που βρίσκονται στη βάση της επανάστασης, που βγαίνουν στους δρόμους, που παλεύουν και πεθαίνουν- είναι δυστυχώς οι λιγότερο οργανωμένοι.

Ο στρατός από την άλλη, κάποιες θρησκευτικές οργανώσεις, οι κυβερνητικές ομάδες και οι πλούσιοι είναι οι μόνες οργανωμένες δυνάμεις. Το παράδοξο είναι ότι οι νέοι που ξεκινούν την επανάσταση δεν αναλαμβάνουν άμεσα την εξουσία.

Σήμερα η Τυνησία είναι χωρισμένη μεταξύ στρατιωτικών και θρησκευτικών δυνάμεων, οπότε πιστεύω ότι ο αγώνας δεν έχει ολοκληρωθεί. Και εύχομαι να μη λήξει.

Ευτυχώς, όμως, είδαμε για πρώτη φορά να γεννάται η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Είχαμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι μια πιθανή επανάσταση στον αραβικό κόσμο θα είχε θρησκευτική βάση.

Σελάνα Βροντή - kathimerini.gr - 23/04/2011

Αυτό δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, γεγονός που δίνει ελπίδα για δημοκρατία. Αλλά είναι ακόμη νωρίς. Πάντα υπάρχει κίνδυνος κάποιος άλλος δικτάτορας να πάρει τη θέση του προηγούμενου.

Share in Facebook
Tweet it!