19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

PAOLO FLORES D' ARCAIS "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ"

Για την ελληνική κρίση τι γνώμη έχετε;

– Δεν γνωρίζω καλά την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να μπορώ να μιλήσω επαρκώς γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο πιστεύω ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να ζητεί γενικώς και αορίστως θυσίες από τον λαό.

Πρέπει να κάνει δύο πράγματα πριν το κάνει αυτό: να βάλει στη φυλακή τους διεφθαρμένους παράγοντες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος και να ζητήσει πρώτα θυσίες από τους πλούσιους.

Νομίζω ότι αν γίνουν τα πράγματα με αυτή τη σειρά, ο υπόλοιπος κόσμος θα δεχθεί να κάνει θυσίες.

Σελάνα Βροντή - kathimerini.gr - 23/04/2011

Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο μάνατζερ της Fiat να λέει στους εργάτες «όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι», γιατί δεν είναι αλήθεια. Αυτός πλέει σε μία πολυτελή θαλαμηγό, ενώ οι εργάτες ταξιδεύουν με το πλοίο της γραμμής. Οταν η μάζα βλέπει ότι κάποια σημαντικά πρόσωπα βρίσκονται στη φυλακή, μόνο τότε μπορεί να εκφράσει την πίστη της στην κυβέρνηση. Πριν από αυτό, δεν γίνεται.

Δεδομένου της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι ο καπιταλισμός καταρρέει;

– Οχι. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός γίνεται επικίνδυνος όταν εκδηλώνεται μια κρίση. Η λογική του κέρδους μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο. Χρειαζόμαστε τον καπιταλισμό αλλά πρέπει να τον ελέγχουμε με γνήσιους πολιτικούς, ηθικούς και δημοκρατικούς όρους.

Share in Facebook
Tweet it!