19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Εδώ και μία εβδομάδα 9.000 κρατούμενοι από τους συνολικά 12.600 βρίσκονται σε αποχή συσσιτίου σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας, ενώ από τη Δευτέρα περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Η Πρωτοβουλία παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, ενώ αρκετοί κρατούμενοι έκαναν τηλεφωνικές παρεμβάσεις μέσα από τις φυλακές. Η Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως πανελλαδική ημέρα δράσης, όπου θα πραγματοποιηθούν πορείες στις φυλακές της χώρας.

Ο Ηρ. Παπαδόπουλος από την Πρωτοβουλία μετέφερε το αίτημα των κρατουμένων να δεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Κρατουμένων και υποστήριξε ότι "οι διευθύνσεις απειλούν τους κρατούμενους ότι θα τους κόψουν τα φάρμακα ή τα μεροκάματα αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις".

Η δικηγόρος και μέλος της Πρωτοβουλίας Γ. Κούρτοβικ σημείωσε ότι "παρά τις συνεχείς υποτιθέμενες προσπάθειες από τον Δεκέμβρη του 2008 να μειώσουν τον αριθμό των κρατούμενων στις φυλακές έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρατούμενων. Κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των κρατούμενων κατά 200-250 άτομα" και παρατήρησε ότι "1.180 κρατούμενοι με τα στοιχεία του Ιουνίου έχουν ποινές εξαγοράσιμες. Πρόκειται για προφανή παραβατικότητα της φτώχειας".

Η ΑΥΓΗ - 08/12/2010

Ο Γ. Παυλόπουλος από τις φυλακές Δομοκού τόνισε ότι "δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν πια σχολεία εγκληματικότητας, δηλαδή φυλακές ανηλίκων, ούτε ειδικές συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων, που 8 χρόνια τώρα βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση". Ο Δ. Πάστρας από τις φυλακές Κορυδαλλού ενημέρωσε ότι "από την ημέρα που ξεκίνησε η απεργία μας είχαμε και τον πρώτο θάνατο στην πτέρυγα Α, ο οποίος συμμετείχε στην αποχή συσσιτίου". Η Μ. Πατσελή από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας υπενθύμισε ότι "τον Νοέμβρη του 2008 δεσμεύτηκαν και υποσχέθηκαν λύσεις. Ψηφίστηκαν τρία σχέδια νόμου για την αποσυμφόρηση. Τα δύο πρώτα αποδείχτηκαν δυσμενέστερα ενώ το τελευταίο ατελέσφορο".

Ο Ζ. Ταουλάν από τις φυλακές Μαλανδρίνου υπογράμμισε ότι "τα δικαιώματά μας καταπατούνται στην πράξη για το σύνολο των ομοεθνών μου και όλους τους υπόλοιπους. Ως κατηγορούμενοι έχουμε δει το πιο σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης, κυρίως επειδή είμαστε Αλβανοί". Ο Σ. Αμπντέλ Χαλίμ, επίσης από τον Δομοκό, υποστήριξε ότι "εδώ και πολλά χρόνια οι μετανάστες κρατούμενοι έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ, λόγω των εξοντωτικών ποινών, των αδειών που δεν παίρνουμε γιατί δεν έχουμε κάποιον συγγενή, και των συνθηκών κράτησης. Ο ξένος κρατούμενος στην Ελλάδα δεν βρίσκει το δίκιο του".

 

Υποβαθμίζει την έκταση της απεργίας πείνας το υπουργείο Δικαιοσύνης

Υποβαθμίζοντας το γεγονός της απεργίας πείνας των κρατουμένων το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δελτίο Τύπου επισήμανε ότι "μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τα συνολικά 33 καταστήματα κράτησης της χώρας προέκυψε ότι μέρος των κρατούμενων σε 16 από αυτά απέχουν από το συσσίτιο. Από τους συνολικά 12.600 κρατούμενους 312 δήλωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας".

Share in Facebook
Tweet it!