19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΕ!

Η αλήθεια είναι ότι ο Παρακείμενος με τον αναδιπλασιασμό του που γεννάει γλωσσοδέτες μάς ταλαιπωρεί από τα μαθητικά μας χρόνια. Η αλήθεια επίσης, η δεύτερη, είναι ότι δε χάθηκε ο κόσμος αν κάποιος πει «απολωλά» τα «απολωλότα πρόβατα». Όσες φορές κι αν ακούσεις στη νεκρώσιμη ακολουθία «επλανήθην ως πρόβατον απολωλός» ή «το απολωλός πρόβατον εγώ ειμι», δεν είναι βέβαιο ότι θα συνειδητοποιήσεις δίχως τον κόπο του διαβάσματος ότι το «απολωλός» είναι μετοχή παρακειμένου του «απόλλυμι» ούτε ότι θα ξεφυτρώσουν στο μυαλό σου αυθορμήτως οι κανόνες της κλίσεως των μετοχών.

Η αλήθεια, η τρίτη, όμως είναι ότι ο ανήρ που εκτόξευσε τα «απολωλά πρόβατα» ανήκει στους ρήτορες που θέλουν να πείσουν ότι τα ελληνικά τα ξέρουν άριστα, στην «καθαρή» εκδοχή τους κι όχι στη μαλλιαρή, και μάλιστα από την κούνια τους - διότι, όπως ο ίδιος και το κόμμα του φρονούν, «Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι». Και γεννιέσαι Έλληνας με όλον τον Όμηρο και τον Πλάτωνα στις γονιδιακές σου αποσκευές, όπως διαπιστώνει κανείς και από τις ελληνοκοπικές τηλεεμπορικές εκπομπές των αδελφών Γεωργιάδη. Αν του κ. Γ. Καρατζαφέρη του ξέφευγε το «απολωλά πρόβατα» εν τη ρύμη του λόγου του, στην αγωνία του να πετύχει την ατάκα που θα εντυπωσιάσει τα φιλικότατα διακείμενα προς αυτόν κανάλια, θα είχε κάτι να επικαλεστεί. Μόνο που η ελληνικούρα του είναι γραπτή, όχι προφορική, γι’ αυτό και είναι άξια σχολιασμού (όχι ειρωνείας, η ειρωνεία είναι πολύτιμη για να σπαταλιέται ευκαιριακά).

Του Παντελή Μπουκάλα - kathimerini.gr - 21/10/2010

Ευγενικός άνθρωπος λοιπόν ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, ήθελε να στείλει τις ευχές του στον κ. Μητσοτάκη, για τα 92α γενέθλιά του. Επειδή όμως πρεσβεύει πως η ελληνική ιστορία κρέμεται από την άκρη των χειλέων και των χειρών του, αντί να περιοριστεί, ως εικός, στην ιδιωτική έκφραση των ευχών του, θέλησε να τους δώσει διαστάσεις πολιτικού συμβάντος κοινοποιώντας την ευχετήρια κάρτα του, με τα «απολωλά πρόβατα» να λάμπουν πάνω τους (όχι, δεν έγραφε «απόλωλα», ανισόρροπα δηλαδή, για να μην παρεξηγηθεί). Το γράψιμο σημαίνει (συνήθως) ξανακοίταγμα του κειμένου, διόρθωσή του, αναζήτηση του σωστού τύπου αν υπάρχει αμφιβολία, κ. λπ. Όμως ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει καμιά αμφιβολία για τη γλωσσοδεινότητά του, που τη στολίζει με διάφορα «εις την» και «διά την», για να δείχνει αρχαιομαθής. Το ξαναλέω. Δε θα ενδιέφερε αν τα «απολωλά πρόβατα» τα είχε κουβαλήσει στην αγορά κάποιος άλλος - γεμάτο είναι το Ίντερνετ από το λάθος αυτό. Ενδιαφέρει επειδή το διέπραξε ένας πολιτικάντης που ποντάρει στην καθαροκάθαρη ελληνικότητα, κ α ι τη γλωσσική. Και επειδή έτσι ξαναμάθαμε πως και οι πιο μεγάλες πομφόλυγες σκάνε με μια καρφιτσούλα. Αλλά τι τον νοιάζουν αυτά τον κ. Καρατζαφέρη όταν κοτζάμ Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως υπεύθυνη τη στάση του ΛΑΟΣ στα εθνικά θέματα»...

Share in Facebook
Tweet it!