15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΟΛΙΓΩΡΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΑΠΙΣΤΙΑ;

Του Νίκου Γ. Ξυδάκη – από την Kathimerini.gr - 21/08/2010

Οι βαριές ποινές σε δύο γιατρούς από το Εφετείο Πατρών, προχθές, για πλαστές συνταγογραφήσεις πανάκριβων φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, δείχνουν πώς πρέπει να κινηθεί η δημοκρατική πολιτεία για να προστατευθεί από το παντοδύναμο κύκλωμα του φαρμάκου.

Καταδίκη των επίορκων και των αρπάγων, αφενός. Αλλά και θωράκιση του συστήματος υγείας από την πολυφαρμακία, την υπερσυνταγογράφηση, τις υπερτιμολογήσεις.

Διότι, ακριβώς τις ίδιες μέρες με την καταδίκη των επίορκων, μάθαμε ότι η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων αδυνατεί να καταρτίσει εγκαίρως το νέο δελτίο τιμών, επειδή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα για τις ευρωπαϊκές τιμές 11.500 φαρμάκων, που όφειλε να παραδώσει έως τις 12 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα εξορθολόγιζε τις τιμές των φαρμάκων, χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών σε κράτη της Ε.Ε. Η πρώτη απόπειρα έπεσε στο κενό· οι κρατικές υπηρεσίες φάνηκαν ανίκανες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι, την άνοιξη η κυβέρνηση μείωσε τις τιμές όλων των φαρμάκων «οριζόντια», δηλαδή στα τυφλά, κατά 22%, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί η αγορά με αποσύρσεις και ελλείψεις φαρμάκων. Το χάος συνεχίζεται. Στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων συνωθούνται εκατοντάδες πλασιέ φαρμακευτικών εταιρειών· ενημερώνουν τους γιατρούς... Ουσιαστικά, κατευθύνουν τη συνταγογράφηση και εξαγοράζουν συνειδήσεις, σε ένα τριτοκοσμικό σκηνικό συναλλαγής και εξαχρείωσης. Η πολιτεία ολιγωρεί ή εγκληματεί: κυνηγάει την τιμή της ασπιρίνης, ενώ δέχεται, λ.χ., ληστρικές χρεώσεις για ορισμένα σκευάσματα ή χειρουργικά αναλώσιμα, μετακυλίοντας το κόστος στις ήδη αδύνατες πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή στους εισφέροντες πολίτες. Το κόστος αυτό, εκτός από παράλογο και δόλια κατασκευασμένο, είναι τρομακτικό για την υπόσταση της δημοκρατικής κοινωνίας: κατατρώει τις συντάξεις, τα επικουρικά, όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ παρουσιάζει έλλειμμα 1,4 δισ., του ΟΓΑ 0,46 δισ. Ο κλάδος συντάξεων πολλών ταμείων, υποσκαμμένος από τις δόλιες δαπάνες υγείας, καταγράφει ήδη ιστορικά χαμηλά. Και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου αδυνατεί να συγκεντρώσει τις ευρωπαϊκές τιμές φαρμάκων... Ολιγωρία; Ανικανότητα; Ή απιστία;

Share in Facebook
Tweet it!