19 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΗ ΠΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΛΟΥΤΩΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΝΤΑ

Ένα συναρπαστικό ζευγάρι: Δύο παγωμένοι κόσμοι, περιστρέφονται γύρω από το κοινό κέντρο βάρους όπως ένα ζευγάρι παγοδρόμων που περιστρέφονται κρατώντας τα χέρια τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν διαμορφωθεί από μια κοσμική σύγκρουση δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και όμως, από πολλές απόψεις, φαίνονται περισσότερο σαν ξένοι παρά σαν αδέλφια.

Ο Χάρων είναι μεγάλος για δορυφόρος σε σχέση με τον Πλούτωνα, καθώς έχει σχεδόν το μισό μέγεθός του και το 11,6% της μάζας του. Επιπλέον, στην ουσία, δεν περιφέρεται γύρω από τον Πλούτωνα, αλλά και αυτός και ο Πλούρωνας περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας τους. Για αυτούς τους λόγους, πολλοί αστρονόμοι θεωρούν ότι ο Πλούτωνας και ο Χάροντας αποτελούν έναν διπλό πλανήτη ή ακόμα και ότι ο Χάρων θα έπρεπε να θεωρείται από μόνος του ένας πλανήτης-νάνος.

physicsgg.me - 15/07/2017 (με στοιχεία από offsite.com.cy και el.wikipedia.org)

Ο Πλούτωνας είναι τόσο μακριά, ώστε οι μακρές ημέρες του φωτίζονται μόνο με λυκόφως, όπως δείχνει αυτή η καλλιτεχνική αναπαράσταση με υπολογιστή. Ακόμα και τώρα, που βρίσκεται σχετικά πιο κοντά, ο Ήλιος φαίνεται 1.000 φορές πιο αμυδρός από όσο στη Γη. Στην ίδια αναπαράσταση, διακρίνεται η «σαν παγωμένη ομίχλη» ατμόσφαιρά του, όγκοι παγωμένου μεθανίου στην επιφάνειά του, καθώς και ο Χάροντας.

Όταν Ιούλιο του 2015, το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έστειλε τις πρώτες κοντινές εντυπωσιακές φωτογραφίες του Πλούτωνα και των δορυφόρων του, πολλοί αναρωτήθηκαν πως θα ήταν μια πτήση πάνω από τα επιβλητικά βουνά και τις παγωμένες πεδιάδες τους. Και η απάντηση δόθηκε. Χρησιμοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα του New Horizons οι επιστήμονες δημιούργησαν δυο νέες ταινίες που μας δείχνουν πως θα φαινόταν ο πλανήτης-νάνος Πλούτωνας και ο δορυφόρος του Χάροντας, κατά την διάρκεια μιας πολύ κοντινής πτήσης πάνω από τις επιφάνειές τους.

 

Πετώντας πάνω από τον Πλούτωνα:

 

Πετώντας πάνω από τον Χάροντα:

 

https://www.nasa.gov/feature/nasa-video-soars-over-pluto-s-majestic-mountains-and-icy-plains

Share in Facebook
Tweet it!