19 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Οι διαταραχές προσωπικότητας όπως η Συναισθηματικά Ασταθής προσωπικότητα, ο Ναρκισσισμός, η Παρανοϊκή, η Αντικοινωνική κ.λπ. είναι όροι της ψυχιατρικής.

Για να καταλάβουμε τι εννοούμε με τον όρο διαταραχή προσωπικότητας, σωστό είναι πρώτα να δούμε τι εννοούμε με τη λέξη Προσωπικότητα.

Καθένας έχει πάνω κάτω ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, έκφρασης συναισθημάτων και συμπεριφορών και μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό το πλέγμα συνιστά την προσωπικότητα ενός ανθρώπου (1).

Ένα άτομο μπορεί να ενεργεί διαφορετικά σε διαφορετικές καταστάσεις αλλά σε γενικές γραμμές ενεργεί με σχετικά προβλέψιμο τρόπο και οι άλλοι μπορούν να το περιγράψουν ως εξωστρεφές, συνεσταλμένο, ριψοκίνδυνο και πάει λέγοντας.

Καθώς ο άνθρωπος ωριμάζει, η προσωπικότητά του εξελίσσεται και προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις και το άτομο συνεχίζει να συνδιαλλάσσεται σε σχετική αρμονία με το περιβάλλον του. Η έλλειψη αυτής της σχετικής αρμονίας που προκαλείται από δυσκολίες προσαρμογής καθώς κανείς ενηλικιώνεται σηματοδοτεί αυτό που λέμε διαταραχή προσωπικότητας.

Ο όρος δε χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που κάποιος αντιμετωπίζει προσωρινές ή αναπάντεχες δυσκολίες. Επίσης αποφεύγεται να χρησιμοποιείται για παιδιά και εφήβους που από τη φύKη τους βρίσκονται σε φάση ραγδαίας εξέλιξης και ανάπτυξης.

Διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας γίνεται μόνο για άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες δυσκολίες στον προσωπικό και διαπροσωπικό τομέα της ζωής τους. Θεωρείται ότι λειτουργικά στοιχεία υγειούς προσωπικότητας σε ατομικό επίπεδο είναι τα ακόλουθα. Να έχει κανείς αίσθηση αυτονομίας ως άτομο, να έχει ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στον εαυτό του και τους άλλους, να έχει σταθερή αυτό-εκτίμηση και επαρκή βαθμό αυτογνωσίας, και επάρκεια και δυνατότητα να ελέγξει ένα φάσμα συναισθημάτων. Επιπλέον, να θέτει σαφείς, εποικοδομητικούς και επιτεύξιμους στόχους στη ζωή, να χρησιμοποιεί εποικοδομητικές αρχές για τη συμπεριφορά του, και να έχει την ικανότητα να αναθεωρεί τη ζωή και τις πράξεις του με στόχο τη βελτίωση. Παρομοίως, σε διαπροσωπικό επίπεδο, λειτουργικά στοιχεία θεωρούνται τα ακόλουθα. Κατανόηση και εκτίμηση των συναισθημάτων των άλλων καθώς και των κινήτρων τους, ανοχή των απόψεων που αποκλίνουν από τις δικές μας, κατανόηση του πως η δική μας συμπεριφορά επιδρά πάνω στους άλλους, το βάθος και η διάρκεια των σχέσεων που έχουμε με τους άλλους, επιθυμία και ικανότητα για στενές σχέσεις, και αμοιβαιότητα εκτίμησης που αντανακλάται στις προσωπικές μας σχέσεις (2).

Διάγνωση σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόταση της ψυχιατρικής κοινότητας (2) δίνεται όταν κανείς αντιμετωπίζει ήπιες ή σημαντικότερες δυσκολίες σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο και έχει ένα ή περισσότερα δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας τα οποία είναι ανελαστικά και συναντώνται σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικών και κοινωνικών καταστάσεων. Για διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας, αυτές οι δυσκολίες (2), (3), (4) θα πρέπει να είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Τέλος, για διάγνωση, αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να εξηγούνται καλύτερα από άλλη ψυχιατρική διαταραχή ή χρήση ουσιών ή σωματική πάθηση ή από πολιτισμικούς παράγοντες.

Η τρέχουσα φιλοσοφία στη διάγνωση τέτοιων διαταραχών (3), (4) στηρίζεται στην αναγνώριση της συνύπαρξης ενός ελάχιστου αριθμού χαρακτηριστικών και συμπεριφορών και κάθε διαταραχή περιγράφεται από μια λίστα κριτηρίων. Γιατί όμως η ψυχιατρική αναγάγει συγκεκριμένους τύπους χαρακτήρων που συναντάμε στην καθημερινότητα στο επίπεδο της διάγνωσης διαταραχής; Η απάντηση είναι ότι άτομα με διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας αποκλίνουν σημαντικά από το μέσο όρο και είτε υποφέρουν συναισθηματικά είτε προκαλούν συναισθηματικό/πρακτικό πόνο στους άλλους είτε είναι συνδυασμός αυτών των δύο.

References

1. http://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/personality-disorders/?gclid=CjwKEAjwxYGuBRCtoqjkrIPDqDwSJAAnd-rCTB6dtEBROI7uTWiK69lFMzR0LZgtji2YsHW9odaP_RoChgXw_wcB#.VcBqaG5Viko

2. American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.

3. American Psychiatric Association (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed. Text Revision). Washington DC. Author

4. The ICD – 10 Classification of Mental and Behavioural Disorders. Clinical descriptions and diagnostic guidelines. World Health Organisation. 1992

Share in Facebook
Tweet it!