15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Μία νέα μελέτη επιχειρεί να δώσει μία απάντηση σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του μηχανισμού αντίστασης στην ινσουλίνη, που οδηγεί στην εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Όπως είναι επαρκώς τεκμηριωμένο, η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα υγείας που διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (όπως η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων, η παράλειψη του πρωινού γεύματος και η υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών λιπών) και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, συγκαταλέγονται στους κύριους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής που συνδέονται με την πλειονότητα των χρόνιων, μη μεταδοτικών νοσημάτων (γνωστών ως NCDs), όπως είναι η στεφανιαία νόσος, διάφοροι τύποι καρκίνου, ο διαβήτης τύπου 2, καθώς και η παχυσαρκία.

Αριστείδης Αποστόλου - efsyn.gr - 14/11/2016

Εκ των βασικών διαδικασιών της ανάπτυξης κάποιων από των προηγούμενων ασθενειών είναι η προοδευτική αντίσταση του σώματος στις δράσεις της ινσουλίνης (ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα). Όταν το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα, με συνέπεια να αυξάνεται ταυτόχρονα ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές το πώς προκύπτει η αντίσταση στην ινσουλίνη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η νέα γενετική μελέτη μεγάλης κλίμακας (με πάνω από 12.000 συμμετέχοντες) προσέφερε ισχυρές ενδείξεις ότι η ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να είναι αποτελέσματα της αποτυχίας ενός οργανισμού να αποθηκεύσει «με ασφάλεια» την περίσσεια λίπους στο σώμα (κυρίως, στο κάτω μέρος του σώματος): ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους σε άλλα όργανα του σώματος, και ακολούθως (αρχικά) σε αντίσταση στην ινσουλίνη και (τελικά) σε εκδήλωση διαβήτη.

«Η μελέτη μας παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι μία γενετικά καθορισμένη αδυναμία αποθήκευσης λίπους κάτω από το δέρμα, στο κάτω μισό του σώματος, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες», είπε ο Δρ Luca Lotta από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (MRC) της Επιδημιολογίας μονάδας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, συμπληρώνοντας πως «τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν το σημαντικό βιολογικό ρόλο του περιφερειακού λιπώδους ιστού».

«Έχουμε από καιρό υποψιαστεί ότι τα προβλήματα με την αποθήκευση λίπους μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση του λίπους σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τους μύες, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά διαβήτη... αλλά τα στοιχεία προέρχονταν κυρίως από σπάνιες μορφές ανθρώπινης λιποδυστροφίας (μη ομαλή κατανομή λίπους στο σώμα)... Η δική μας μελέτη δείχνει ότι αυτές οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα και στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο Sir Stephen O'Rahilly από τη Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων και Εργαστηριακών Μεταβολικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Cambridge. 

Δείτε ΕΔΩ τις βασικές πληροφορίες της μελέτης (abstract)

Με πληροφορίες από το University of Gambridge.

Share in Facebook
Tweet it!