18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΜΑΡΙΑΜ ΜΙΡΖΑΚΧΑΝΙ: Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΦΙΛΝΤΣ

Η Mαριάμ Μιρζακχανί σε ηλικία 37 ετών κατάφερε να αποσπάσει το τιμητικότερο βραβείο στο χώρο των μαθηματικών (για μαθηματικούς κάτω των 40 ετών).

Το όνομα της ιρανικής καταγωγής καθηγήτριας μαθηματικών του Στάνφορντ αναμένεται να μείνει στην ιστορία, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα ανάμεσα στους 56 νικητές που κατάφεραν να κερδίσουν το μετάλλιο των μαθηματικών από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο το 1936.

Η Μαριάμ Μιρζακχανί γεννήθκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στο Ιράν, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ το 2004.

Η ίδια τιμήθηκε με το βραβείο Φίλντς στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ για το έργο της στην κατανόηση της συμμετρίας των καμπύλων επιφανειών.

Το 1995, έγινε η πρώτη γυναίκα στο Ιράν που πέτυχε το απόλυτο σκορ στη διεθνή μαθηματική ολυμπιάδα.

kathimerini.gr/13-08-2014

Αυτή η εμπειρία την έκανε να «σκέφτεται όλο και δυσκολότερα προβλήματα», όπως αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian. «Οταν ήμουν έφηβη, μου άρεσαν οι προκλήσεις», σημειώνει παρακάτω αλλά επισημαίνει πως στην  εμπλοκή της με το χώρο των μαθηματικών έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι μαθηματικοί του Πανεπιστημίου Sharif, οι οποίοι την ενέπνευσαν. «Οσο περισσότερο χρόνο ξοδεύω στα μαθηματικά, τόσο περισσότερο ενθουσιάζομαι με αυτά», δηλώνει η Μαριάμ.

Οταν ήταν νέα ήθελε να γίνει συγγραφέας, αλλά ο ενθουσιασμός της για την επίλυση προβλημάτων στα μαθηματικά φαίνεται να κέρδισε στην μάχη των επιλογών της και όχι αδίκως. «Είναι διασκεδαστικό, είναι σαν να λύνεις ένα παζλ », σημειώνει η ίδια. Εξάλλου η μαγεία των μαθηματικών  «φανερώνεται μόνο στους υπομονετικούς ακόλουθούς της», σημειώνει η λαμπρή επιστήμονας.

Περήφανη για το βραβείο που κέρδισε, σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ επεσήμανε την επιθυμία της να ενθαρρυνθούν και άλλες γυναίκες επιστήμονες και μαθηματικοί. «Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες γυναίκες που θα κατακτήσουν αυτό το βραβείο τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Share in Facebook
Tweet it!