15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Ο ΑΓ(Κ)ΩΝΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΦΥΪΑΣ

Ο ινδός Σνιριβάσα Ραμανουτζάν (1887-1920) υπήρξε ένας από τους ιδιοφυέστερους αυτοδίδακτους μαθηματικούς όλων των εποχών καθώς επίσης και ένας από τους παραγωγικότερους.

«Οποιοσδήποτε θετικός ακέραιος αριθμός υπήρξε προσωπικός του φίλος.» έγραφε για αυτόν ο Τζ. Ε. Λίτλγουντ συνεργάτης του, όταν εγκατέλειψε την Ινδία για να έρθει στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Στα σημειωματάρια που χρησιμοποιούσε για να γράφει τις εξισώσεις του, βρεθήκανε 3000 - 4000 θεωρήματα. Τα δυο τρίτα εξ αυτών ήταν νέα στα μαθηματικά και τα υπόλοιπα ήταν ανεξάρτητες ανακαλύψεις που έκανε, θεωρημάτων που είχαν ήδη βρει προγενέστεροι μαθηματικοί.

Ένα ανέκδοτο από τη ζωή του Ραμανουτζάν μας δίνει τη «συνταγή» της ιδιοφυΐας.

Ο Κ. Σ. Σνιριβασάν, φοιτητής που είχε γνωρίσει τον Ραμανουτζάν στο Κουμπακονάμ της Ινδίας, πόλη που έζησε όταν ήταν μικρός, του είπε μια μέρα: «Ραμανουτζάν, λένε πως είσαι ιδιοφυΐα.» Και εκείνος απάντησε:

mathmagic - 20/06/2011

«Καθόλου ιδιοφυΐα δεν είμαι, κοίτα τον αγκώνα μου. Αυτός θα σου πει την ιστορία μου

Ο αγκώνας του ήταν βρώμικος, διότι εκείνη την εποχή ο Ραμανουτζάν, που ήταν πάνφτωχος, χρησιμοποιούσε ένα μικρό φορητό μαυροπίνακα για να δουλεύει και τον έσβηνε με τον αγκώνα του, που ήταν πιο γρήγορα από το να χρησιμοποιήσει ένα κουρέλι. Και πρόσθεσε:

«Ο αγκώνας μου με μετατρέπει σιγά-σιγά σε ιδιοφυΐα

Share in Facebook
Tweet it!