19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ένα νέο κεφάλαιο στις διεθνείς διαβουλεύσεις για το κλίμα ξεκίνησε το Σάββατο στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Έπειτα από 6 μέρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Περιβάλλοντος 140 και πλέον χωρών υιοθέτησαν το τελικό κείμενο της 4ης και τελευταίας φετινής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Η νέα έκθεση, υπό τον τίτλο «Synthesis Report», συνοψίζει τις 3 προηγούμενες σε 30 σελίδες.

Μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι αποτελεί προϊόν ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κάνει λεπτομερή αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη ζωή στον πλανήτη αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Επισημαίνει ότι από το 1970 έως το 2004 αυξήθηκαν κατά 70% τα αέρια του θερμοκηπίου και προβλέπει ότι εφόσον εξακολουθήσουν ν' αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες για όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Μερικά από τα δεινά που μας περιμένουν θα είναι: λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής έως το 2030, αύξηση της στάθμης των θαλασσών (από 0,18 μ. έως 0,59 μ. μέχρι το 2100), περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, κυκλώνες και τυφώνες πρωτοφανούς έντασης κι εκτεταμένες εξαφανίσεις ειδών ζώων και φυτών.

Οι επιστήμονες της IPCC εκτιμούν ότι αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, θα εξαφανιστεί το 20%-30% των γνωστών ειδών ζώων και φυτών, ενώ αν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, θ' απειληθεί με εξαφάνιση το 40%-70%. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο η αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τον 1,1 βαθμό Κελσίου, ενώ το πιο απαισιόδοξο κάνει λόγο για αύξηση ακόμη και 6,4 βαθμών Κελσίου. Η έκθεση προτείνει σειρά μέτρων για να αποτραπούν τα χειρότερα και γενναίες επενδύσεις σε «πράσινη» τεχνολογία και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το κείμενο αυτό θ' αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τη λίστα συμμετεχόντων στη διάσκεψη, η Ελλάδα εμφανίζεται χωρίς εκπροσώπηση ή στην καλύτερη περίπτωση σε χαμηλότερο υπηρεσιακό επίπεδο.

Share in Facebook
Tweet it!