15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Μέχρι σήμερα το ευρύ κοινό είναι ελάχιστα εξοικειωμένο με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν (σύμφωνα με την οποία η ταχύτητα και η βαρύτητα επηρεάζουν το χρόνο) αλλά και με τις πρακτικές εφαρμογές της.

Τη δεκαετία του 1970 αποδείχθηκε ότι, όταν δύο αεροσκάφη εξοπλισμένα με «ατομικά ρολόγια» πετούν -το ένα με ανατολική κατεύθυνση και το άλλο με δυτική, αντίθετα από τη φορά περιστροφής της Γης- το δεύτερο αεροσκάφος κερδίζει χρόνο.

Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα του National Institute of Standards and Technology (NIST) προχώρησε στην απόδειξη της Γενικής και της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας στο επίπεδο της καθημερινής ζωής: ο χρόνος επιταχύνεται ακόμα κι όταν ανεβαίνουμε ένα μονάχα σκαλοπάτι, ενώ επιβραδύνεται όταν κινούμαστε, ακόμα και με τη χαμηλή ταχύτητα των 35 χλμ.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 07/11/2010

Για της μετρήσεις του το NIST χρησιμοποιεί υπερσύγχρονα ρολόγια που καταγράφουν ακόμα και απειροελάχιστες διακυμάνσεις του χρόνου, ενώ χάνουν μονάχα 1 δευτερόλεπτο στα... 3 δισ. χρόνια: πρόκειται για τα «οπτικά ρολόγια» που λειτουργούν με δέσμες λέιζερ και τα οποία είναι εκατοντάδες φορές ακριβέστερα από τα παλαιότερα «ατομικά ρολόγια».

Share in Facebook
Tweet it!