18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Ο ΕΥΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘ' ΕΞΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους έγινε, βασίστηκε και διαφαίνεται από τη γλώσσα, που χρησιμοποιήθηκε προφορικά και γραπτά στη λειτουργική επικοινωνία και ανάπτυξη των κοινωνιών στη Γη, με έκκεντρη τροχιά γύρω από την έκρηξη των πολιτισμών και της λαογραφίας, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως σήμερα, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις αρχαιολογικών ευρημάτων, συνοδευόμενες πάντα από ανθρωπολογικές στάσεις και θέσεις των εκάστοτε πρωτοπόρων ερευνητών.

Το βιβλίο Η Επανάσταση Του Ανθρώπινου Είδους, που έγραψε και ταξινόμησε σε μια μικρή εισαγωγή ο Μπέρναρντ Γουντ το 2005, από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης, κυκλοφόρησε με επιτυχία και διασαφήνισε τα καινούρια δεδομένα στο ευρύτερο αγγλόφωνο κοινό.

Εκεί αναφέρεται ότι ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης (5ος και 6ος αι. π. Χ.), οι πρώτοι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας, μίλησαν για την αυθεντικότητά της, ότι στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι μέρος ενός φυσικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν μέσα στη Φύση. Ο Λουκρήτιος, δε, υποστήριζε ότι οι αρχαϊκοί πολιτισμοί έμοιαζαν σαν «ζώα» χωρίς εργαλεία, ούτε γλώσσα (1ος αι. π.Χ.). Στη δυτική σκέψη εφαρμόστηκαν κυρίως πραγματολογικές σκέψεις, ότι ο μοντέρνος κόσμος εξελίχθηκε από κάτι προγενέστερο. Με την εξέλιξη της «γλώσσας» ως κρίσιμου συστατικού του πολιτισμού στον παγκόσμιο ανθρώπινο ιστό.

Ασημίνα Χασάνδρα - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2010

Η κλασική ταξινόμηση στις δυτικές επιστήμες σύμφωνα με το σχήμα που προσδιορίστηκε το 1758, έχει ως εξής: μορφολογικά περίπου όλα τα ζώα συνδέονται με μια αλυσίδα μεταξύ τους όσον αφορά την εξέλιξή τους. Ολα τα ζώα ανήκουν σε είδη, τα είδη ανήκουν σε γενιές, οι γενιές ανήκουν σε φυλές, οι φυλές σε οικογένειες και όλες αυτές οι κατηγορίες αποτελούν το βασίλειο των ζώων. Στη σημερινή ανθρωπότητα ο Χόμο σάπιενς ανήκει στο είδος σάπιενς, στο γένος Χόμο και στη φυλή Χομίνινι. Στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης εφαρμόζουν τεχνικές της λεγόμενης «εικονικής ανθρωπολογίας», συναρμολογώντας έτσι στον υπολογιστή το κρανίο ενός ανθρώπου μιας πρώιμης φυλής. Ο τρόπος εργασίας ξεκινά με το να φτιάξουν μια εικόνα στον υπολογιστή με τη βοήθεια λέιζερ που σκανάρει το κρανίο ή τα κομμάτια του. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν είναι σχεδιασμένο να μετακινεί και να εφαρμόζει κάθε κομμάτι του κρανίου εκεί που λείπει ή και να το δοκιμάζει όπου είναι δυνατόν. Ακόμη, σχεδιάζει και αναπληρώνει τα μη ευρισκόμενα κομμάτια από τη μια μεριά του κρανίου, σύμφωνα με το ανέπαφο κομμάτι από την άλλη πλευρά, με τη βοήθεια ενός «καθρέφτη» μέσα στον υπολογιστή. Παρόμοια προγράμματα με τη βοήθεια αξονικών σκάνερ αναπληρώνουν κομμάτια από τα ακουστικά οστάρια του έσω ωτός, ρίζες δοντιών για να φαίνονται πιο καθαρά.

Πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια μια καινούρια φυλή εμφανίστηκε στην Αφρική, στην Κίνα και στην Ινδονησία: ο Χόμο Ερέκτους. Αν κατά λάθος τον συναντήσουμε στον δρόμο δεν διαφέρει και πολύ από τον σύγχρονο άνθρωπο και διόλου δεν μοιάζει με άνθρωπο κάποιας αρχαϊκής ή μεταβατικής φυλής.

Το 1846 ανακαλύφθηκε στο Γιβραλτάρ ένα κρανίο ενήλικου ανθρώπου που εμφάνιζε τη μορφολογία του Νεάντερταλ, στην Ισπανία, όταν εργάτες έσκαβαν σε μια σπηλιά για να φτιάξουν ένα νέο σιδηρόδρομο· στη Γερμανία και στο Βέλγιο, το 1829, όταν επίσης ήρθε στο φως ένα κρανίο μικρού παιδιού. Τώρα πλέον η ταξινόμηση των δειγμάτων από τον άνθρωπο Νεάντερταλ γίνεται στα μιτοχόνδρια του DNA, όπου η μορφή των νουκλεοτιδίων του διαφέρει από τον σύγχρονο άνθρωπο. Ετσι, εν τέλει μοιάζει ότι ο νέος πληθυσμός της Γης έφτασε στα σημερινά γενετικά και πολιτισμικά δεδομένα από μια μοναδική εξέλιξη του ανθρώπου κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων ζωής του, σε διαφορετικές ομάδες συνύπαρξης. Αποδείχτηκε ραγδαίως το ένστικτο επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε εκατομμύρια χιλιάδες χρόνια, ζώντας σε ποικίλα και εξαιρετικά δύσκολα περιβάλλοντα. Σε αυτή τη σειρά των πανεπιστημιακών εκδόσεων της Οξφόρδης από το 1995 έχουν γραφτεί ενδιαφέροντα θέματα από ειδικούς σε πάνω από 25 γλώσσες παγκοσμίως και σε λίγα χρόνια θα έχει αναπτυχθεί μια βιβλιοθήκη σχετική, και όχι μόνο, με την αρχαία Αίγυπτο έως την ινδική φιλοσοφία.

Share in Facebook
Tweet it!