15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ

Άρθρο του BBC - αναδημοσίευση στο Kathimerini.gr - 8/08/2010

Tις αλληλουχίες των βάσεων που απαρτίζουν το γονιδίωμα του σιταριού αποκρυπτογράφησαν και έδωσαν στη δημοσιότητα Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ενισχύσουν την επάρκεια τροφίμων παγκοσμίως.

Η επάρκεια της παραγωγής σιταριού -που είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες με κομβικό ρόλο στην ανθρώπινη επιβίωση- απειλείται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης και της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του δρος Νιλ Χολ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ θα είναι προσβάσιμα από οποιονδήποτε επιστήμονα θελήσει. Οι Βρετανοί ερευνητές καλούν τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τους καλλιεργητές από ολόκληρο τον κόσμο, «να αναλύσουν την αλληλουχία των βάσεων και να τη χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν άλλες ποικιλίες σιτηρών, οι οποίες και πιο ανθεκτικές θα είναι και καλύτερη απόδοση θα έχουν».

«Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία σήμερα επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο», τόνισε ο δρ Μάικ Μπίβαν, διευθυντής του κέντρου Τζον Ίνες, που έλαβε μέρος στην έρευνα.

Πρόσφατα, η Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιταριού εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τους τόπους καλλιέργειας και των δασικών πυρκαγιών που αποτέφρωσαν τις σοδειές. Η ρωσική κίνηση προκάλεσε ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τις πιθανές ελλείψεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Ταυτόχρονα η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατακόρυφα.

Οι πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων στο Πακιστάν και οι κατολισθήσεις λάσπης στην Κίνα προκάλεσαν περαιτέρω αυξήσεις της τιμής του πολύτιμου καρπού. Την ίδια στιγμή ο Καναδάς και άλλα κράτη περιμένουν φέτος χειρότερη σοδειά σε σχέση με πέρυσι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Οι καλλιεργητές και τα κέντρα που βελτιώνουν τις ποικιλίες του σταριού δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλή απόδοση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Για αυτόν τον λόγο η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του φυτού μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο και εύχρηστο εργαλείο. Tο γονιδίωμα του σιταριού είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αποτελείται από τρία ανεξάρτητα γονιδιώματα, αλλά χάρη στη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, αποκωδικοποιήθηκε μέσα σε έναν χρόνο. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μπίβαν, τα γονιδιώματα του ρυζιού και του αραβοσίτου που αποκωδικοποιήθηκαν στο παρελθόν ήταν πολύ μικρότερα.

Share in Facebook
Tweet it!