19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΣΑΚΧΑΡΑ

Τα σύνθετα οργανικά μόρια, όπως τα αμινοξέα (δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών) και τα σάκχαρα (δομικοί λίθοι των νουκλεϊκών οξέων) έχουν χαρακτηριστικές τρισδιάστατες δομές, οι οποίες αποτελούν η μία το είδωλο της άλλης (αριστερά και δεξιά ισομερή). 

Κατά τη σύνθεση τέτοιων μορίων, σύμφωνα με τους νόμους της κβαντικής χημείας, προκύπτουν ίσες ποσότητες αριστερών και δεξιών ισομερών. Ένας τρόπος για να παράξεις στο εργαστήριο τα μόρια του ενός “προσανατολισμού” είναι να εξαλείψεις επιλεκτικά τα άλλα με το κυκλικά πολωμένο φως.

Και, ω του θαύματος, αστρονόμοι εντόπισαν κυκλικά πολωμένο φως προερχόμενο από το Μοριακό Νέφος του Ωρίωνα – μια περιοχή όπου σχηματίζονται αστέρες και έχουν εντοπιστεί οργανικά μόρια. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κυκλικά πολωμένο φως της περιοχής θα εντυπώσει έναν προτιμώμενο “προσανατολισμό” στα οργανικά αυτά μόρια, πριν από την βαρυτική κατάρρευση τμημάτων του νέφους για το σχηματισμό νέων αστέρων και πλανητών.

Όμως υπάρχει κι άλλος τρόπος να φτάσουν αυτά τα οργανικά μόρια σ’ έναν πλανήτη: με τους κομήτες αλλά και τους μετεωρίτες.

Και, ξανά ω του θαύματος, αστροβιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα αμινοξέα που υπάρχουν στις οργανικές ύλες των μετεωριτών είναι αριστερά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη ζωή στη Γη, η οποία χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τα αριστερά αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών και τα δεξιά σάκχαρα για να φτιάξει νουκλεϊκά οξέα.

Αυτό είναι το μυστικό ορισμένων γλυκαντικών ουσιών με χαμηλές θερμίδες: αν είναι φτιαγμένες από αριστερά σάκχαρα, το σώμα δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, αλλά εξακολουθούν να έχουν γλυκιά γεύση.)

Η ασυμμετρία, δηλ., υπήρχε στα μόρια της ζωής ήδη πριν από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Στοιχεία για το άρθρο πάρθηκαν από το βιβλίο του John Gribbin: The Universe. A Biography (2006)

Share in Facebook
Tweet it!