19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Αυτά είναι τα 4 βήματα ενός από τους πιο παράξενους βιολογικούς κύκλους που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη μας:

1. Ένα παράσιτο μετακινείται από το στομάχι ενός μυρμηγκιού προς τον εγκέφαλό του.

Εκεί, επηρεάζει ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου και μετατρέπει το μυρμήγκι σε “ζόμπι”, “υποχρεώνοντάς” το να πάει και να κρεμαστεί – ακόμη και για μέρες ολόκληρες - από την άκρη των φύλλων ενός συγκεκριμένου φυτού κι αυτό γιατί αυτές οι άκρες αποτελούν λιχουδιά για το λαγό.

2. Ένας λαγός περνάει από 'κει κάποια στιγμή και τρώει τις αγαπημένες του άκρες κι έτσι το παράσιτο (που είναι στον εγκέφαλο του μυρμηγκιού) καταλήγει στο στομάχι του λαγού.

Όταν το μυρμήγκι διαλυθεί, το παράσιτο βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο του για το συκώτι του λαγού, όπου εγκαθίσταται και παίρνει την τελική του μορφή τρώγοντας… αίμα. Παράλληλα, γεννάει αυγά τα οποία αποβάλλονται από το σώμα του λαγού, από την… οπίσθια οδό και καταλήγουν στο χώμα και στα χορτάρια.

3. Ένα σαλιγκάρι περνάει από αυτά τα βρομόχορτα και καθώς αναπνέει, σνιφάρει τα αυγουλάκια τα οποία εισέρχονται στο αναπνευστικό του σύστημα. Εκεί, του προκαλούν τέτοια έντονη ενόχληση ώστε πρώτα αναπτύσσει γύρω τους βλέννα και κατόπιν βήχει και τα εκσφενδονίζει όπου βρει. Μαντέψτε όμως τώρα ποιός τρελαίνεται για βλέννα σαλιγκαριού! Ναι, καλά το καταλάβατε…

4. Ένα μυρμήγκι (του είδους που λέγαμε στην αρχή) ορμάει και τρώει το σβώλο βλέννας, που περικλείει βέβαια τα αυγά του παράσιτου. Αυτά με τη σειρά τους καταλήγουν στο στομάχι του μυρμηγκιού όπου εκκολάπτονται και… η ιστορία συνεχίζεται από το βήμα 1!!!

Share in Facebook
Tweet it!