15 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΠΩΣ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΡΙΞ ΕΓΙΝΕ Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ» ΔΕΞΙΑΣ

Εκείνο που ίσως δεν φαντάζονταν ποτέ οι δημιουργοί του Μάτριξ, ήταν ότι η ιδέα τους για έναν κόσμο που εκτείνεται πέρα από τον απτό, θα γινόταν η λυδία λίθος για τη δημιουργία του dark web, το οποίο θα φιλοξενούσε όλο το μίσος εναντίον της ανθρωπότητας

Οι δημιουργοί των επιτυχημένων ταινιών ίσως να μη φαντάζονταν ποτέ ότι το κινηματογραφικό τους όραμα θα γινόταν πραγματικότητα στην Αμερική του Τραμπ

Κοντεύουν 20 χρόνια από την πρώτη ταινία "Matrix", απ' όλα αυτά τα απίστευτα για τον κινηματογράφο της εποχής γραφικά, όλη αυτή την κουλτούρα του βαθέος διαδικτύου και των όσων πραγματικά δεν γνωρίζαμε γι' αυτό. Στις μέρες μας, με τα social media να έχουν -ρομποτικά- καταλάβει τα πάντα και κυρίως τον τρόπο που σκεφτόμαστε και την καθημερινότητά μας, το Matrix, ως φιλοσοφία δεν μας φαίνεται πλέον τόσο μακρινή.

LiFO.gr - 25/03/2017

Η online ζωή μας εμπλέκεται πλέον με την κανονική, τα avatars μας είναι κάτι περισσότερο από profile pics σε έναν λογαριασμό κάποιου Μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ζούμε παράλληλες ζωές, που όχι μόνο επηρεάζουν η μία την άλλη, αλλά ζουν η μία μέσα στην άλλη...

Και μετά, το όλο concept της ταινίας εξελισσόταν στην καρδιά του '90, τότε που οι σκληρές καπιταλιστικές δομές των μεγάλων επιχειρήσεων, θελημένα ή αθέλητα εισέβαλαν στις ζωές των ανθρώπων της μεσαίας τάξης: τα εξουθενωτικά ωράρια, η όλο και μεγαλύτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές, οι παγερές, τυποποιημένες σχέσεις εργασίας, όλο αυτό το νεοταξίτικο -που θα χαρακτήριζαν κάποιοι- σύμπαν, το παγκοσμιοποιημένο, το χαμένο στις άπειρες διαδικτυακές συνδέσεις θύμιζε όλο αυτό το στόρι του Μάτριξ. Κάποιοι επέλεγαν το «μπλε» χάπι, κάποιοι το «κόκκινο», κάποιοι επέλεγαν να ζήσουν, πιστεύοντας στην ύπαρξη του εκλεκτού "Νίο" που θα άλλαζε τον κόσμο των μηχανών και κάποιοι επέλεγαν να πιστέψουν ότι η πραγματικότητα είναι μία και τέλος. Ούτε διαδικτυακές προεκτάσεις ούτε τίποτα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την επιτυχία των ταινιών Μάτριξ, ο ακτιβισμός των χάκερς, ως έννοια, αλλά και ως δράση κέρδιζε όλο και περισσότερο έδαφος και φυσικά αυτό αποτυπωνόταν και στις κινηματογραφικές ταινίες που φτάνουν ως τις μέρες μας: από το "V for Vendetta" μέχρι την ταινία για τη ζωή του Σνόουντεν, όλα είναι η εξιστόρηση μιας παράλληλης πραγματικότητας, μιας ιστορίας που διαδραματίζεται, ενώ ο κόσμος νομίζει ότι ζει κανονικά τη ζωή του και αυτό είναι όλο.

Ωστόσο, οι "Anonymous" δεν είναι σενάριο, είναι πραγματικότητα. Η δράση τους δομήθηκε στη φιλοσοφία ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να γίνουν εφαλτήριο κοινωνικής επανάστασης. Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθενται σε τράπεζες, sites παιδικής πορνογραφίας, ακόμη και στην εκκλησία της Σαϊεντολογίας ή ο τρόπος που βοήθησαν τους πολίτες κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, δεν είναι κάτι που φαντάστηκε κάποιος σεναριογράφος. Πρόκειται για μία ανακεφαλαιοποίηση δύναμης από το πλέον αναπάντεχο -και γι' αυτό επικίνδυνο- κέντρο εξουσίας.

Ο Τραμπ παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εισηγητή μιας νέας εποχής που θα κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά και θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψεύδους, δεν κάνει τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτό που έκανε στο Μάτριξ ο Μορφέας.

Εκείνο που ίσως δεν φαντάζονταν ποτέ οι δημιουργοί του Μάτριξ, ήταν ότι η ιδέα τους για έναν κόσμο που εκτείνεται πέρα από τον απτό, θα γινόταν η λυδία λίθος για τη δημιουργία του dark web, το οποίο θα φιλοξενούσε όλο το μίσος εναντίον της ανθρωπότητας, αλλά και για το πώς η χαρά της διάδρασης και της online ζωής, θα γινόταν βίβλος για τους σημερινούς αστέρες της alt-right, όπως ο Τραμπ, ο Μάιλο Γιαννόπουλος, ο Στιβ Μπάνον ή για το πώς λεπτομέρειες των σεναρίων τους θα ενέπνεαν μισογυνιστικά και ρατσιστικά κέντρα. Για παράδειγμα, το subreddit "The Red Pill", ναι μεν δανείστηκε τον τίτλο του από το σενάριο του Μάτριξ, ωστόσο πρόκειται για διαδικτυακή φωλιά σεξιστικής ρητορικής, η οποία επιτρέπει ακόμη και τη δημόσια συζήτηση ανδρικών φαντασιώσεων που αφορούν τον βιασμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, την ταπείνωση με κάθε τρόπο -και σε κάθε επίπεδο- της γυναικείας υπόστασης.

Ο αντίκτυπος του; Ας σημειωθεί μόνο ότι το "redpilling" ως νεολογισμός χρησιμοποιείται πλέον ανοιχτά από εκπροσώπους της εναλλακτικής δεξιάς, προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο μύησης νέων θιασωτών στους στόχους της εναλλακτικής δεξιάς. Κατά τον ίδιο τρόπο -και όπως παρατηρείται εδώ και λίγο καιρό σε αρθρογραφία, αλλά και σε επισημάνσεις χρηστών των social media- ο ίδιος ο Τραμπ, από το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ πλέον φροντίζει να χρησιμοποιεί το κομμάτι του διαδικτύου που του προσφέρεται για να θολώσει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψεύδους.

Αυτό που συμβαίνει εδώ και καιρό στο αμερικανικό διαδίκτυο με τα "fake news" αποδίδεται σ' αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της ταυτόχρονης προώθησης της ρητορικής μίσους, μέσω ελεγχόμενων λογαριασμών στα social media, λογαριασμών που βρίσκονται στη σφαίρα ελέγχου του νέου Αμερικανού Προέδρου.

«Η alt right έφερε στο προσκήνιο όλη τη σκοτεινή φιλοσοφία του dark web. Το κόκκινο χάπι του Μάτριξ έφτασε σε όλον τον κόσμο μέσα από τις οθόνες του. Ο Τραμπ παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εισηγητή μιας νέας εποχής που θα κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά και θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψεύδους, δεν κάνει τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτό που έκανε στο Μάτριξ ο Μορφέας. Προσφέρει μια εκδοχή της πραγματικότητας σε όσους το επιθυμούν, ένα κόκκινο χάπι σε όσους προτίθενται να το πάρουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο του Dazed.

Ακριβώς όπως στην ταινία, η οποία αφορά την αυξανόμενη αποστέρηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από μία κοινωνία λευκών της μεσαίας τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο, το Μάτριξ φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, σε μία κοινωνία που η παγκόσμια διακυβέρνησή της αγαπά μόνο τους λευκούς και λατρεύει τη χειραγώγησή τους μέσω του διαδικτύου, βαθέος (ή απολύτως επιφανειακού).

Με στοιχεία από το Dazed

Share in Facebook
Tweet it!