17 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΛΙΝ ΑΦΡΙΝ, ΠΟΥ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ISIS ΚΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ;

H ιστορία της αρχηγού της αντίστασης εναντίον της ISIS στο Κομπάνι έχει μια ανατροπή

Στο άρθρο «Η δική μου ψήφος για το πρόσωπο της χρονιάς» στο μπλογκ του, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει:

«Το περιοδικό TIME επέλεξε την Καγκελάριο Μέρκελ, γεγονός που προκάλεσε πλήθος συζητήσεων. Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που επικοινώνησαν μαζί μου ζητώντας ένα σχόλιο για το γεγονός». Τονίζει στη συνέχεια: «Η κυρία Μέρκελ αξίζει πολύ μεγάλο σεβασμό για την στάση της στο θέμα των Σύρων προσφύγων. Από την άλλη, απέτυχε να επιδείξει ηγετικές ικανότητες και να βγάλει την Ευρώπη από την άρνησή της όσον αφορά στην αβέβαιη αρχιτεκτονική του οικοδομήματος της Ευρωζώνης. Η άρνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ένα τρίτο (μη βιώσιμο) δάνειο για την Ελλάδα και ένα νέο κεφάλαιο στην διολίσθηση της Ευρώπης στον απερίσκεπτο αυταρχισμό. Η δική μου ψήφος πηγαίνει στην Ναλίν Αφρίν, την γυναίκα που ηγείται της αντίστασης κατά του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται υπό πολιορκία».

Άρης Δημοκίδης - LiFO.gr - 21/12/2015

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν κυκλοφόρησε η παραπάνω φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα και τα ελληνικά μέσα (μαζί με τα ξένα φυσικά) έγραψαν:

Και το όνομά της είναι Ναλίν Αφρίν (Nalin Afrin). Είναι η γυναίκα στρατηγός των Κούρδων που υπερασπίζεται την Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος. Η γενική στρατιωτική διοικητής της Κομπάνι είναι η πολεμίστρια που τη βλέπετε στη φωτογραφία, στους προμαχώνες της πόλης, να παρακολουθεί της κινήσεις των τζιχαντιστών. Το παλικάρι στα δεξιά της, ο Μαζλούμ Μπαγκόκ (Mazlum Bagok) σκοτώθηκε πριν δύο εβδομάδες. Στις κουρδικές δυνάμεις του YPG η συμμετοχή γυναικών είναι τόσο μεγάλη που όταν το 2011 ιδρύθηκε το YPG αμέσως πάρθηκε η απόφαση να σχηματιστεί ξεχωριστό στράτευμα γυναικών που ονομάστηκε YPJ. Γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν απόλυτης ισονομίας και δεν υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ τους, είτε στους βαθμούς είτε στις μάχες. Το 2013 αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό η εθελοντική κατάταξη γυναικών που για κάθε δέκα άνδρες που εντάσσονταν στο YPG, στο YPJ έμπαιναν 20 γυναίκες. Οι Κούρδισσες πήραν τα όπλα διότι είδαν τι κάνει το Ισλαμικό Κράτος στις γυναίκες. Στην Τελ Χαρράν, όταν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, οι γυναίκες σύρθηκαν γυμνές στους δρόμους και βιάστηκαν πάνω στα πεζοδρόμια. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τους βιασμούς, τις ατιμώσεις ή να πουληθούν σκλάβες, ήταν να πάρουν τα όπλα και να ντυθούν στο χακί. Αντίπαλος της Ναλίν Αφρίν, διοικητής των ορδών του Ισλαμικού Κράτους που πολιορκούν εκείνη και τους αντάρτες της στην Κομπάνι, είναι ένας Κούρδος προδότης, ο Χατάμπ Αλ Κουρντί. #

Η πραγματική (;) Ναλίν Αφρίν

Μια μικρή ανατροπή ήρθε λίγες μέρες αφότου η φωτογραφία και το κείμενο είχαν γίνει viral παγκοσμίως:

Ο φωτογράφος και ο ρεπόρτερ που είχαν συναντήσει/φωτογραφήσει τη γυναίκα αποκάλυψαν πως δεν επρόκειτο για την Ναλίν Αφρίν, ούτε είχε τραβηχτεί η φωτογραφία στο Κομπάνι, αλλά περίπου την ίδια περίοδο στο Ιράκ. Και επίσης η γυναίκα δεν ήταν αρχηγός, αλλά μια απλή στρατιώτης των Ιρακινών. Τη στιγμή της φωτογραφίας δεν επιθεωρούσε τα στρατεύματά της (αφού δεν είχε στρατεύματα), αλλά σκάναρε το χώρο για ελεύθερους σκοπευτές της αντίπαλης πλευράς.

Κάποιος, στις αρχές του 2015, έκανε φώτοσοπ με το πώς θα έπρεπε να είναι το εξώφυλλο του TIME για το 2014

Μάλιστα ο φωτογράφος Matt Cetti-Roberts εκνευρισμένος έγραψε πως η φωτογραφία του εκλάπη από πρόσωπο στην οποία την έδειξε. Δεν την είχε καν δημοσιεύσει, μια και ο άντρας της φωτογραφίας σκοτώθηκε από πυρά την ίδια μέρα της συνάντησής τους. Ο ρεπόρτερ Kevin Knodell που ήταν παρών έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με το άρθρο «No, This Probably Isn't the Woman in Charge of Defending Kobane - But she's still pretty awesome» στο οποίο παρουσίασε και μία ακόμη αδημοσίευτη φωτογραφία της άγνωστης γυναίκας.

Παρότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται οι εικόνες της άγνωστης γυναίκας σε άρθρα για την Ναλίν Αφρίν, αυτό δε σημαίνει πως και η ίδια η Ναλίν Αφρίν δεν υπάρχει στ' αλήθεια, κι ας έχει ταυτιστεί το πρόσωπό της με λάθος εικόνα. Πολλοί μάλιστα την έβγαλαν πρόσωπο της χρονιάς, όχι για φέτος όπως με μικρή καθυστέρηση έκανε ο Γ. Βαρουφάκης αλλά για το 2014 όταν εξάλλου έγινε γνωστή η ύπαρξή της (έκτοτε δεν υπάρχουν πολλά νέα για τη δράση της).

Στο άρθρο «Η δική μου ψήφος για το πρόσωπο της χρονιάς» στο μπλογκ του, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει: «Το περιοδικό TIME επέλεξε την Καγκελάριο Μέρκελ, γεγονός που προκάλεσε πλήθος συζητήσεων. Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που επικοινώνησαν μαζί μου ζητώντας ένα σχόλιο για το γεγονός». Τονίζει στη συνέχεια: «Η κυρία Μέρκελ αξίζει πολύ μεγάλο σεβασμό για την στάση της στο θέμα των Σύρων προσφύγων. Από την άλλη, απέτυχε να επιδείξει ηγετικές ικανότητες και να βγάλει την Ευρώπη από την άρνησή της όσον αφορά στην αβέβαιη αρχιτεκτονική του οικοδομήματος της Ευρωζώνης. Η άρνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ένα τρίτο (μη βιώσιμο) δάνειο για την Ελλάδα και ένα νέο κεφάλαιο στην διολίσθηση της Ευρώπης στον απερίσκεπτο αυταρχισμό. Η δική μου ψήφος πηγαίνει στην Ναλίν Αφρίν, την γυναίκα που ηγείται της αντίστασης κατά του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται υπό πολιορκία». Πηγή: www.lifo.gr

Βίντεο απ' τις αρχές του 2015.

Από τις σημαντικότερες πράξεις της Ναλίν Αφρίν -πέρα απ' τα στρατιωτικά- ήταν το σημαντικό εντιτόριαλ που έγραψε για τους New York Times τον Οκτώβριο του 2014, όταν το όνομά της συζητήθηκε παγκοσμίως. Τότε κυκλοφόρησαν μερικές φωτογραφίες που απ' ό,τι φαίνεται απεικονίζουν όντως το σωστό πρόσωπο. Με το άρθρο A Town Shouldn't Fight the Islamic State Alone η Meysa Abdo (αυτό είναι το πραγματικό της όνομα) βοήθησε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές. Πάνω από ένα χρόνο μετά, το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμα πιο δυνατό και προελαύνει συνεχώς, ενώ πραγματοποιεί και τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Παρά το μεγάλο αγώνα της Meysa Abdo/Nalin Afrin, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα. Η ίδια πάντως συνεχίζει να εμπνέει.

Share in Facebook
Tweet it!